Vesti

0

Portal: Apelacioni sud u Đakovici potvrdio oslobađajuću presudu Ljimaju

Autor: VV

Izvor: Beta

Portal: Apelacioni sud u Đakovici potvrdio oslobađajuću presudu Ljimaju

Izvor: Foto: prtscr ytb

Pozivajući se na navode Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN), portal KoŠev je preneo da je sud u sredu oslobodio Ljimaja optužbe da nije preduzeo razumne i potrebne mere kako bi sprečio ubistvo dva albanska civila u oktobru 1998. godine, kada je bio komandant OVK.

Apelacioni sud je utvrdio da na prvostepenom suđenju "nije predstavljen nijedan dokaz da je optuženi počinio krivično delo".

U martu ove godine, Osnovni sud u Đakovici oslobodio je Ljimaja optužbi u vezi sa ubistvom Ramiza Hodže i Seljmana Binišija.

Hodža i Biniši ubijeni su 2. oktobra 1998. godine u blizini sela Krvasari, a po navodima optužnice, Ljimaj je video tela žrtava i bio upoznat sa izvršenjem zločina.

Bivšem komandantu OVK i aktuelnom zameniku premijera Kosova već nekoliko puta se sudilo u prošlosti za ratne zločine ali je sud u svakom predmetu donosio oslobađajuću presudu.

U maju 2016. godine, Apelacioni sud na Kosovu potvrdio je odluku o oslobađanju Ljimaja i još devet boraca OVK optužbe za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima u improvizovanom zatvoru u Klečki tokom 1998. i 1999. godine.

Nakon prethodnog suđenja u tribunalu UN u Hagu, Ljimaj je 2005. godine oslobođen optužbi za ratne zločine nad Srbima i Albancima osumnjičenim za saradnju sa Srbijom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR