Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Nov.2018, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portal: Apelacioni sud u Đakovici potvrdio oslobađajuću presudu Ljimaju

Apelacioni sud u Đakovici potvrdio je oslobađajuću presudu bivšem komandantu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i aktuelnom zameniku premijera Kosova Fatmiru Ljimaju, optuženom za ratne zločine nad albanskim civilima 1998. godine.

Pozivajući se na navode Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN), portal KoŠev je preneo da je sud u sredu oslobodio Ljimaja optužbe da nije preduzeo razumne i potrebne mere kako bi sprečio ubistvo dva albanska civila u oktobru 1998. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << godine, kada je bio komandant OVK.

Apelacioni sud je utvrdio da na prvostepenom suđenju "nije predstavljen nijedan dokaz da je optuženi počinio krivično delo".

U martu ove godine, Osnovni sud u Đakovici oslobodio je Ljimaja optužbi u vezi sa ubistvom Ramiza Hodže i Seljmana Binišija.

Hodža i Biniši ubijeni su 2. oktobra 1998. godine u blizini sela Krvasari, a po navodima optužnice, Ljimaj je video tela žrtava i bio upoznat sa izvršenjem zločina.

Bivšem komandantu OVK i aktuelnom zameniku premijera Kosova već nekoliko puta se sudilo u prošlosti za ratne zločine ali je sud u svakom predmetu donosio oslobađajuću presudu.

U maju 2016. godine, Apelacioni sud na Kosovu potvrdio je odluku o oslobađanju Ljimaja i još devet boraca OVK optužbe za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima u improvizovanom zatvoru u Klečki tokom 1998. i 1999. godine.

Nakon prethodnog suđenja u tribunalu UN u Hagu, Ljimaj je 2005. godine oslobođen optužbi za ratne zločine nad Srbima i Albancima osumnjičenim za saradnju sa Srbijom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.