Lavrov: Od turskog ministra nisam čuo ništa novo

Izvor: B92, 03.Dec.2015, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Od turskog ministra nisam čuo ništa novo

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je, nakon sastanka sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom, da od njega nije čuo ništa novo.

"Sastali smo se sa turskim ministrom inostranih poslova na njegov zahtev, ali nismo čuli ništa novo. Turski ministar je ponovio već poznate stavove koje smo čuli od predsednika i premijera Turske. Mi smo ponovili naše stavove", rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da je na sastanku ponovio stav Rusije da je obaranje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aviona kriminalni čin koji je protiv svih normi međunarodnog prava.

Povodom optužbi iz Turske da su ruski građani umešani u kupovinu nafte od Islamske države, Lavrov je rekao da je čudno što je to navedeno tek pošto je Rusija iznela tvrdnje o ilegalnoj trgovni naftom.

On je rekao da je s američkim državnim seketarom Džonom Kerijem razgovarao o merama za zatvaranje sirijsko-turske granice, kao i tursko-iračke granice.

"To je sve povezano. Predstavili smo naše ideje kako se to može uraditi. Amerikanci razumeju da to treba uraditi i razumeju da su Kurdi saveznici SAD i drugih zemalja", rekao je Lavrov.

Povodom sankcija Turskoj, on je rekao da obaranje aviona nije moglo da prođe bez odgovora, ali da će se Moskva truditi da te mere ne pogode obične ljude.

Lavrov je rekao i da je Keri naveo da će SAD proučiti izveštaje ruskog ministarstva odbrane o Turskoj i nelegalnoj trgovini naftom.

Ruski ministar je rekao da treba staviti na stranu sve što se ne tiče borbe protiv terorizma, pošto je to glavni neprijatelj svih.

Lavrov je rekao da se završava rad na dokumentu o terorizmu i izrazio nadu da će se u njemu pozicija članica OEBS-a izložiti jasno i nedvosmisleno.

On je rekao da što pre treba napraviti spiskove opozicionih grupa i terorističkih grupa, bez čega je nemoguće nastaviti proces. Dodao je da nijedna od grupa sirijske opozicije ne sme da dominira u delegaciji u pregovorima s vladom u Damasku.

Lavrov i Čavušoglu su se sastali na marginama Ministarskog saveta OEBS u Beogradu, što je prvi sastanak zvaničnika dve zemlje posle obaranja ruskog suhoja 24. novembra na granici sa Sirijom, u kojoj Rusija izvodi vazdušne udare na položaje džihadista Islamske države.

Lavrov je sinoć, na konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem po dolasku u Beograd, navodeći da je spreman da se na marginama sastanka u Beogradu susretne sa svojim turskim kolegom, rekao da bi bilo žalosno da ne čuje ništa novo od Turske.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlet Čavušoglu ranije danas nakon sastanka izjavio je da ne treba mešati zajedničke napore u borbi protiv Islamske države i "kršenje turskog vazdušnog prostora”.

Lavrov je dodao da je ruska strana ponovila svoje ocene iznete prvog dana posle nezakonitog obaranja su24.

Pred dolazak u Beograd ruski ministar je izjavio da neće bežati od susreta sa šefom turske diplomatije, dodavši da bi možda na tom sastanku moglo da se čuje nešto novo.

Turski lovci oborili su prošle nedelje ruski borbeni avion insistirajući na tome da je on povredio turski vazdušni prostor, dok zvanična Moskva insistira na tome da je avion bio iznad teritorije Sirije.

Kao odgovor na obaranje aviona, Rusija je uvela niz sankcija Turskoj, a Turska je juče uvela kontramere.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas da je na sastancima u okviru Ministarskog saveta OEBS potvrđeno da je terorizm najveći neprijatelj i da treba ostaviti po strani sve što nema veze sa borbom protiv terorizma i što je koči.

"Radimo na dokumentu u kojem će takav stav biti jasno i nedvosmisleno iznet", rekao je Lavrov novinarima u Beogradu.

Jasno je da pretnja terorizma obuhvata brojne probleme, a pre svega problem nelegalne migracije.

Kako je dodao, to je pre svega problem EU, jer migranti pre svega odlaze tamo, ali Rusija je spremna da sarađuje sa EU po tom pitanju.

Prema njegovim rečima, ruska strana je skrenula pažnju na mnoge poteškoće koje postoje na evropskom kontinentu, uključući i ukrajinsku krizu, a koji su povezani sa sistemskim nedostacima u evropskoj bezbednosti.

On je podsetio na političke principe koji se tiču bezbednosti, a koji su utvrđeni na velikim samitima OEBS, ali je ukazao da ima problema sa njihovom sprovođenjem u delo.

Rusija je više puta predlagala da se postignu sporazumi o tome, kako bi se princip nedeljivosti bezbednosti preveo u praksu, ali naši zapadni partneri su to odbili, naveo je on.

"Ali posebno treba obratiti pažnju danas na vojno-političku bezbednost. Sadašnej stanje u toj oblasti nikog ne može da zadovolji.

Ako se time ne budemo bavili u OEBS-u, onda preostaje NATO centrizam, produbljivanje linija podele u Evropi", zaključio je Lavrov.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.