LEČENJE PACIJENATA PUTEM SAVREMENIH TEHNOLOGIJA: U Batajnici i Nišu stanje kovid obolelih prati se na daljinu

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jan.2021, 10:03

LEČENJE PACIJENATA PUTEM SAVREMENIH TEHNOLOGIJA: U Batajnici i Nišu stanje kovid obolelih prati se na daljinu

U dve bolnice u Srbiji doktori mogu na daljinu da prate stanje obolelih.

Telemetrijski monitoring centar za praćenje kovid pacijenata na daljinu od pre nedelju dana radi u niškom Kliničkom centru.

Istovremeno se može pratiti stanje 50 pacijenata na poluintenzivnoj nezi i na kućnom lečenju. Isti sistem ima još samo bolnica u Batajnici.

Pored lekara u kovid zoni, o pacijentima u poluintenzivnoj nezi i na kućnom lečenju brinu i lekari u zelenoj zoni, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i to 24 sata.

Njihovo stanje prate preko monitoring centra u koji stižu podaci sa uređaja koje za sada nosi 30 hospitalizovanih i troje pacijenata na kućnom lečenju.

- Praktično ne osećam da to imam, tako da nemam nikakvih problema ni kod spavanja, ni kod ležanja, ni kod okretanja. Predstavlja dodatnu sigurnost kad znaš da ako performanse odu mimo onih koje su zahtevane, da će neko odmah da odreaguje - kaže Dimitraki Zipovski, kovid pacijent iz Beograda.

U svakom trenutku prati se pritisak, temperatura, EKG, puls, saturacija i drugi parametri, na osnovu čega se određuje dalja terapija.

Boris Đinđić, koordinator kovid stacionara KC Niš objašnjava da je sistem koncipiran tako da sam prepozna neka stanja koja mogu dovesti do pogoršanja.

- Da se proceni koji pacijent je u tom trenutku u najvećem riziku i koga ekipa, koja je dole u crvenoj zoni, treba odmah obići i upotrebiti sve što je potrebno od terapije da bi se pomoglo pacijentu - dodaje Đinđić.

Reč je o lakšim i srednje teškim kovid pacijentima, čije stanje može da se promeni brzo.

Lekari mogu da ih prate i u monitoring centru i preko aplikacije na mobilnom telefonu, bez ulaska u kovid zonu.

- Upravo ta štednja ljudi koji nisu u crvenoj zoni, ne izlažu se infekciji, prvi je važan aspekt. Drugi važan aspekt je da je to nešto što će ostati i kad se završi epidemija - ističe Zoran Perišić, direktor KC Niš.

U niškom Kliničkom centru do sada je zbrinuto više od devet hiljada kovid pacijenata, a trenutno je u njemu na lečenju oko 180 obolelih.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.