Komšije spasle ženu smrti

Izvor: B92, 18.Jan.2015, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komšije spasle ženu smrti

Četrdesetogodišnja žena teško je povređena u napadu koji se dogodio noćas u beogradskom naselju Batajnica.

Nju je prema nezvaničnim informacijama bivši partner polio zapaljivom materijom, a onda i zapalio.

Vesna Stanojević kooordinatorka svetovališta za nasilje u porodici kaže da je ovo treći težak slučaj nasilja od početka godine ida zabreinjeva što su oblici nasilja sve drastičniji.

Muškarac, nakon što je upao u stan, polio je ženu benzinom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili nekom sličnom tečnošću i zapalio je. Komšija sa četvrtog sprata je čuo razvaljivanje vrata i pozive u pomoć. Odmah je pošao da pomogne.

“Kada sam čuo udarce ja sam izašao u roku od deset sekundi ona je izašla iz stana. On je nju zapalio u roku od deset sekundi. Ja kada sam još prišao onda sam video da gori po glavi, leđima, ja sam taj deo ugasio sve po rukama mi je bila kosa”, naveo je jedan od komšija.

Komšije nisu poznavale nesrećnu ženu jer kažu ona tu živela kratko kao podstanar.

Žena je sa ozbiljnim opekotinama hitno prebačena u Urgentni centar, a onda na kliniku za opekotine, gde se lekari bore za njen život. Napadač je uhapšen. Ovaj slučaj samo je još jedan u nizu zločina u porodici, koji su sve drastičniji.

“Mogu da kažem da ima mnogo drastičnijih oblika nasilja u porodici nego što je bilo i ranije. I ovaj konkretni slučaj govori o tome. Svi oblici nasilja koji se dešavaju, nama je ovo od nove godine jedna žena i jedna beba su nastradale, znači sa smrtnim ishodom i ova žena, pitanje je kako će to da se završi. Dakle imamo već tri slučaja a godina je tek počela. Danas je tek 18. januar”,

Vesna Stanojević apeluje na žene da se obrate nadležnima kada se suoče sa nasilnicima, a nadležene da reaguju pre nego što se nešto desi.

“Ako se nešto desi ne morate ni da dođete. Ja prosto mislim da mi moramo da reagujemo i na pretnje i na proganjanja i da je obaveza policije da svaki takav slučaj mora da se pojavi na licu mesta i da na neki način nasilnika mora da privede. Kada kažem policija mislim i na centre za socijalni rad i na sudove i na tužilaštva i na sve nevladine organizacije koje se bave ovim problemom svi mi moramo da uradimo više i bolje u granicama svojih mogućnosti”, navodi Stojanovićeva.

U sigrunim kućama u Beogradu u prošloj godini bilo je 127 žena i 114 dece. Ubijeno 26 žena, ali statistika ne beleži koliko njih je proganjano, prebijeno i psihički zlostavljano.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.