Komisija očekuje optužnicu za ubistvo Ćuruvije pre isteka zakonskog roka

Izvor: Blic, 10.Apr.2014, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komisija očekuje optužnicu za ubistvo Ćuruvije pre isteka zakonskog roka

Beograd - Komisija za istraživanje ubistava novinara izrazila je danas očekivanje da će optužnica za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, biti podignuta pre isticanja zakonskog roka od šest meseci po pokretanju istrage.

Istraga o ubistvu Ćuruvije, počinjenom pre 15 godina, pokrenuta je 13. januara ove godine.

"Zakonski rok za podizanje optužnice je šest meseci i verujemo da taj rok neće biti iskorišćen već da će optužnice, nadamo se, biti podignute pre roka", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << navodi se u saopštenju Komisije na čijem je čelu Veran Matić.

Ranije danas, tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je Tanjugu da se u istrazi radi vrlo intenzivno i da nije bilo "praznog hoda".

Tužilac je napomenuo da je zadovoljan dosadašnjim rezultatima istrage i da očekuje da će uskoro biti završena.

Sutra se navršava 15 godina od ubistva osnivaca, vlasnika i urednika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije, ubijenog na Uskrs, 11. aprila 1999. oko 17 sati, ispred zgrade u kojoj je živeo u Beogradu.

U saopštenju Komisije se navodi da su ove godine istražne radnje intenzivirane do nivoa koji se može definisati kao "privodjenje kraju prikupljanja dokaza i iskaza neophodnih za podizanje optužnice".

Ranije, nadležni državni organi su, radeći na ovom slučaju, prikupili niz podataka, saznanja i dokaza, ali im je uvek nedostajalo malo da se slučaj reši, a upravo to "malo" je donela Komisija koja je objedinila snage i stvorila atmosferu u kojoj je proaktivnim pristupom to "malo" nadomešteno, navodi se u saopštenju.

"Sada prvi put imamo zvanično osumnjičene za ovaj zločin, koji su u pritvoru. Na ovaj način je svim zločincima poslata poruka da nema zaštite od krivičnog gonjenja, a za najteže zločine ni zaborava koji donosi protok vremena", ističe Komisija.

Za jednim osumnjičenim - Miroslavom Kurakom koji je u bekstvu - raspisana je medjunarodna poternica, podseća se u saopštenju i ukazuje da policijski organi i institucije pravosudja nastoje da identifikuju zemlju u kojoj se nalazi da bi preduzele sve radnje koje bi omogućile njegovo privodjenje pravdi.

U ovom slučaju, Komisija nastoji da senzibilira institucije i medjunarodnu javnost da to bude prioritetni zadatak svih, jer nekažnjivost ubica novinara je globalni problem, a UN su pre dve godine pokrenule globalnu inicijativu protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, napominje se u saopštenju.

Komisija ističe da se slučaj ubistva Slavka Ćuruvije tretira kao simboličan, kako bi se opisalo vreme terora protiv medija i novinara tokom 1990-ih.

U isto vreme, on je postao i simbol koji opisuje nečinjenje ili nedovoljno činjenje da se slučaj-simbol reši.

"Danas nastojimo da istrage specijalnog tužilaštva i rad Komisije takodje postanu simbol kako je posle 15 godina ipak moguće osumnjičene počinioce i nalogodavce privesti procesu koji definiše pravni poredak zemlje, kako bi kroz fer sudjenje bilo utvrdjeno ko je ubio Slavka Ćuruviju, po čijem nalogu, sa kojim motivom", navodi se u saopštenju.

Komisija za istraživanje ubistava novinara baviće se i time ko je sve i na koji način opstruirao rad istražnih organa svih ovih godina, ko nije činio ono što je morao da uradi i zbog čega.

Članovi Komisije posebno pozdravljaju i podržavaju rad Fondacije Slavko Ćuruvija, koja će takodje pomoći da se realizuju ciljevi na kojima, a ideja nekažnjivosti nasilja nad novinarima nametne kao jedna od ključnih kada je reč o slobodi novinara i medija.

Komisija istice da nastavlja da radi na tom slučaju, s tim što je glavni deo posla u rukama Tužilaštva za organizovani kriminal koje privodi kraju rad na saslušavanju mogućih počinilaca i svedoka, prikupljajući sav dokazni materijal.

Nastavićemo da se bavimo i ambijentom u okviru kojeg je bila kreirana klima da se izvrši streljanje Slavka Ćuruvije, koje je i od vrha države definisano kao ubistvo od strane vlasti, navodi se u saopštenju koje je potpisao Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nada u optužnicu pre roka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Apr.2014

Komisija za razmatranje činjenica do kojih se došlo u istragama koje su vođene povodom ubistava novinara saopštila je danas da se nada da će optužnica protiv osumnjičenih za ubistvo vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije biti podignuta pre zakonskog roka od šest meseci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.