Izvor: Politika, 14.Jun.2013, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineska „Nacionalna geografija” istražuje Srbiju

Novinarka i fotoreporter iz Kine poželeli da se sretnu sa Batom Živojinovićem, a dok ih bard glumišta ne primi obilaze našu zemlju uzduž i popreko

Na polovini sedmodnevnog boravka u Srbiji, dvočlana ekipa kineske redakcije časopisa „Nacionalna geografija”, iako nisu prethodno upisali u agendu, poželeli su da razgovaraju sa Velimirom Batom Živojinovićem.

Iscrpljenost legende srpskog glumišta, toliko popularne u Kini, sprečila je goste da se dogovorenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dana upute u Mladenovac, tačnije Selters banju gde je Bata smešten.

Novinarka Zoe Li i fotoreporter Brus Bi, u hodu su sa domaćinima iz Turističke organizacije Srbije napravili novi plan.

– Pomeramo posetu Bati za dan kada bude mogao da nas primi – kažu uglas, a jednoglasno su prihvatili i ponudu da u povratku obiđu Oplenac i Topolu.

U Srbiju su stigli u utorak, ne broje kilometre koje prolaze našom zemljom, a ni sate koje provode na odabranim lokacijama. Brus fotografiše, Zoe razgovara sa ljudima.

Novinarka kaže da je prvi put u našoj zemlji. Spremajući se za put, mnogo je čula o Srbiji od radnica iz kineske agencije – glavnog tur-operatera za naše podneblje.

– Mnogo toga lepog mi je ispričala, a ja sam se lično uverila da je tako. Mislim da je potrebno više vremena da se vide i osete sve lepote vaše zemlje – ističe Zoe Li za naš list.

Kažu da ih je impresionirao Dunav, Đerdapska klisura, Lepenski vir. U glavnom gradu bez daha ih je ostavio Hram Svetog Save, Konak kneginje Ljubice i jedna vruća pogača!

Obići će Sremske Karlovce, Mokru Goru i Zlatibor, manastire Mileševu i Studenicu... Pitamo ih šta je to što može da privuče turiste iz daleke Kine da posete Srbiju.

– Bogata istorija i kultura. Prelepa priroda i – zastaje nekoliko sekundi da nađe najbolju reč, da opiše naše sunarodnike – toplo i iskreno gostoprimstvo – ističe novinarka.

Na pitanje kako će glasiti naslov teksta u tiražnom magazinu, ona odgovara:

– Teško pitanje. Možda nešto što govori o spoju Istoka i Zapada. Trebaće mi vremena da sredim utiske – iskrena je Zoe, koja sa kolegom sarađuje već godinama, a njihove reportaže su veoma čitane u Kini.

Njen kolega je veoma cenjen fotograf u Kini. Živi u Sjedinjenim Američkim Državama i tokom cele godine radi na različitim delovima planete. U Srbiju je došao iz Pariza, a ovaj deo sveta nije mu nepoznat jer je obilazio Bugarsku, Rumuniju, Albaniju...

Dok razgovaramo u hladu pod suncobranom kafića na Trgu republike u centru Beograda, Brus prilazi stolu samo da odgovori na pitanja. Šeta, traži dobar kadar, bira ugao i fotografiše. 

Pitamo ga šta mu je zanimljivo a što možda nije očekivao da će da vidi u Srbiji. Brzinom kojom i fotografiše odgovora:

– Prelepa arhitektura i živost na ulicama, među ljudima.

„Vizuelne” zabeleške u smartfonu

Tekst o Srbiji biće plasiran na najmanje 10, a najviše 15 stranica u nekom od narednih brojeva kineskog izdanja „Nacionalna geografija – traveler”, otkrivaju nam kolege. Izbor fotografija za tekst Zoe i Brus će napraviti zajedno. Od hiljada snimaka Brus će Zoi poslati oko 500 najboljih, od kojih će zajedno da naprave konačnu selekciju.

Njoj će pomoći njene „vizuelne” zabeleške. Otkriva nam da je ranije kao svaki novinar nosila noutbuk i sve zapisivala. A sada uz pomoć „ajfona” fotografiše i kratkim potpisima pravi „zabeleške” još na terenu. Uveče kada uđe u hotelsku sobu sačinjava rukopis.

Posle razgovora za naš list a pre noćnih beleški, predstojalo im je upoznavanje noćnog života na splavovima Beograda.

A. Cvetićanin

objavljeno: 14/06/2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.