Kina napreduje u proizvodnji nevidljivih aviona

Izvor: Blic, 05.Jan.2011, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina napreduje u proizvodnji nevidljivih aviona

Kineski državni mediji objavili su danas fotografije prototipa prvog kineskog "nevidljivog" borbenog aviona koje su prošle nedelje "procurile" na internet, što po mišljenju zapadnih analitičara ukazuje da kineski program vojne avijacije napreduje brže nego što se očekivalo.

List "Global tajms" na kineskom i engleskom jeziku objavio je na naslovnoj strani fotografije budućeg lovca J-20 naširoko pišući o pažnji koju je on izazvao inostranstvu. Sudeći po fotografijama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << J-20 je veći od ruskih ili američkih aviona tog tipa i verovatno može da leti dalje i nosi teže oružje.

List nije komentarisao autentičnost fotografija ali činjenica da ih je objavio i da cenzori nisu sklonili fotografije sa interneta ukazuje da je curenje informacija namerno, ocenjuje AP.

Proizvodnja prvog kineskog "stelt" aviona se odavno očekivala. Zamenik komandanata vazduhoplovnih snaga He Vejrong je u novembru 2009. najavio državnoj televiziji da će uskoro početi testiranje četvrte generacije lovaca - što u praksi znači "nevidljivih" lovaca, a da bi avioni mogli početi da se koriste u roku od osam do deset godina.

Kineska avio industrija, civilna i vojna, ostvarila je veliki napredak poslednjih godina, ali se još uvek oslanja na uvoznu tehnologiju. Poseban problem je propulziona tehnologija, pri čemu se za kineske avione još uvek koriste ruski motori.

Pomak koji je učinila Kina u proizvodnji nevidljivih aviona dovodi u pitanje ispravnost odluke američkog državnog sekretara Roberta Gejtsa da ograniči proizvodnju F-22 Raptor stelt lovaca na 187 letilica, podsetio je AP.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.