Kazne za prodaju oružja Hrvatskoj

Izvor: RTS, 21.Jan.2012, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazne za prodaju oružja Hrvatskoj

Dvojica penzionisanih čileanskih generala i još sedam vojnih lica osuđeno je zbog prodaje oružja Hrvatskoj 1991. godine, koja je tada bila pod embargom UN zbog rata u bivšoj SFRJ. U isporuku oružja bio upleten i čileanski diktator Augusto Pinoče.

Čileanski Vrhovni sud osudio je dvojicu penzionisanih generala i još sedam vojnih lica za nelegalnu prodaju oružja Hrvatskoj 1991. godine, pošto je u to vreme na snazi bio embargo Ujedinjenih nacija, javlja Bi-Bi-Si. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Ektor Leteljer Skiner i Visente Rodrigez Bustos kažnjeni su sa po tri godine lišavanja slobode, s tim što im je sud dozvolio da kaznu služe u kućnom pritvoru.

Tovar sa 36 sanduka oružja i municije pod maskom humanitarne pomoći, presretnut je u Mađarskoj 1991. godine, tokom rata u bivšoj SFRJ.

Kazne za isporuke oružja jednoj od učesnica rata u bivšoj Jugoslaviji izrečene su u petak i za još sedam bivših čileanskih vojnih lica, navodi Bi-Bi-Si, ne precizirajući kolike su izrečene kazne.

Asošijeted pres, pak, izveštava da je kažnjeno još osam osoba, a da je svima dopušteno da kazne služe kod kuće.

Ispostavilo se da je u operaciju isporuke oružja bio upleten i nekadašnji čileanski diktator, general Augusto Pinoče.

Sa ovim slučajem bio je povezan i čileanski pukovnik Gerardo Uber koji je bio ubijen 1992. godine, pošto je svedočio pred vojnim sudom u istrazi o švercovanju oružja.

Njegova smrt najpre je tretirana kao samoubistvo, ali su prošle godine četvorica oficira uhapšena zbog njegovog ubistva. AP navodi da je Ubera neko upucao pre nego što je bačen sa jednog mosta i da njegovo ubistvo nikada nije bilo razrešeno.

Američka novinska agencija ističe da nije utvrđena odgovornost Uberovog nadređenog, generala Karlosa Kruma u slučaju sa oružjem. Krum je svedočio da je ilegalnu prodaju oružja odobravao lično Pinoče.

Prošle godine je bivši predsednik Argentine Karlos Menem oslobođen navoda za umešanost u ilegalnu prodaju oružja Hrvatskoj, dodaje Bi-Bi-Si.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čileanci kažnjeni za prodaju oružja Hrvatskoj

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Jan.2012

Dvojica penzionisanih čileanskih generala i još sedam vojnih lica osuđeno je zbog prodaje oružja Hrvatskoj 1991. godine, a u celu aferu bio je upleten i čileanski diktator Augusto Pinoče.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Čileanski generali osuđeni zbog prodaje oružja Hrvatskoj

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Jan.2012

SANTJAGO - Vrhovni sud u Čileu osudio je dvojicu penzionisanih generala na trogodišnji kućni pritvor zbog prodaje oružja Hrvatskoj prije 20 godina, čime su kršili embargo UN.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Pinoče slao oružje Hrvatskoj?

Izvor: B92, 22.Jan.2012, 00:25

Santjago -- Vrhovni sud Čilea osudio je dvojicu penzionisanih generala i još sedam vojnih lica za nelegalnu prodaju oružja Hrvatskoj, uz kršenje embarga Ujedinjenih nacija...Ektor Leteljer Skiner i Visente Rodrigez Bustos kažnjeni su sa po tri godine lišavanja slobode, s tim što im je sud dozvolio...

Nastavak na B92...

Čile: Generali osuđeni zbog prodaje oružja Hrvatskoj

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jan.2012

Vrhovni sud Čilea osudio je dvojicu penzionisanih generala na trogodišnji kućni pritvor zbog prodaje oružja Hrvatskoj pre 20 godina, čime su kršili embargo Ujedinjenih nacija. Pošiljka od 36 sanduka oružja i municije, koja je bila kamuflirana kao humanitarna pomoć, zaplenjena je 1991. godine...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.