Svet

0

Čileanci kažnjeni za prodaju oružja Hrvatskoj

Autor: AA

Izvor: agencije/Novi magazin

Čileanci kažnjeni za prodaju oružja Hrvatskoj

 

Vrhovni sud Čilea osudio je Ektora Leteljer Skinera i Visente Rodrigez Bustosa na po tri godine lišavanja slobode, s tim što im je sud dozvolio da kaznu služe u kućnom pritvoru. 

Kazne za isporuke oružja jednoj od učesnica rata u bivšoj Jugoslaviji u vreme kada je bila pod embargom UN, izrečene su još sedmorici bivših čileanskih vojnih lica. Svi će služiti kazne u kući.

Ispostavilo se, kako prenose agencije, da je u operaciju isporuke oružja bio upleten i nekadašnji čileanski diktator, general Augusto Pinoče, za koga svedoci tvrde da je lično odobravao ilegalnu prodaju oružja.

 

Ilegalna trgovina otkrivena je kada je čileanski tovar od 36 sanduka oružja i municije pod maskom humanitarne pomoći, presretnut u Mađarskoj 1991. godine.

Sa ovim slučajem bio je povezan i čileanski pukovnik Gerardo Uber koji je bio ubijen 1992. godine, pošto je svedočio pred vojnim sudom u istrazi o švercovanju oružja.

Njegova smrt najpre je tretirana kao samoubistvo, ali su prošle godine četvorica oficira uhapšena zbog njegovog ubistva. 

Za sada nije utvrđena odgovornost Uberovog nadređenog, generala Karlosa Kruma u slučaju sa oružjem, koji je svedočio da je ilegalnu prodaju oružja odobravao lično Pinoče.

Prošle godine je bivši predsednik Argentine Karlos Menem oslobođen navoda za umešanost u ilegalnu prodaju oružja Hrvatskoj.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR