Karadžić: Nemamo prava da određujemo politiku medija

Izvor: RTS, 03.Okt.2014, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić: Nemamo prava da određujemo politiku medija

Predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Goran Karadžić kaže da to telo nema prava ni obavezu da određuje uređivačku politiku medija i bude glavni i odgovorni urednik.

"To bi bila diktatura, kada bismo nas devetoro, ma koliko stručni bili, odlučivali o tome koja emisija treba da se ukine, a koja da ostane", rekao je Karadžić na sednici Odbora za kulturu i informisanje odgovarajući na pitanja poslanika o sudbini emisije "Utisak nedelje" na televiziji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << B92, prenosi Beta.

Karadžić je ocenio da u srpskim medijima postoji neravnoteža političkog pluralizma i da će se Regulatorno telo time baviti, ali da u svakom slučaju ne može uticati na uređivačku politiku i programe televizije.

Karadžić je rekao da je televizija B92 dobila dozvolu za emitovanje programa opšteg tipa, između ostalog i informativnog programa, pri čemu nije određen odnos procenata programskih sadržaja.

Prema njegvoim rečima, televizija B92 iz godine u godinu smanjuje procenat informativnog programa, pa je tako 2011. godine ukupno gledano emitovano 98 dana informativnog programa, 2012. 81 dan, a 2013. godine 51 dan.

Tokom 2013. godine, emitovano je 1.150 sati informativnog programa, a 76 sati imala je emisija "Utisak nedelje", pri čemu je, kako je istakao, televizija B92 i dalje jedna od vodećih po procentu informativnog programa.

"Ukoliko celokupan pluralizam zasnivamo na jednoj emisiji, onda smo u ozbiljnom problemu", kazao je Karadžić istakavši da ipak razume političku zabrinutost.

Odgovarajući na pitanje o vlasničkoj strukturi televizije B92, on je rekao da transparentno postoje svi podaci na sajtu Regulatornog tela, a da je većinski vlasnik Stefanos Papadopulus, državljanin Kipra.

"U vlasničkoj strukturi nema skrivenih imena niti of šor kompanija I tako je kada je reč ne samo o televiziji B92, nego i ostalim regionalnim i lokalnim medijima", naveo je on.

Međusobne optužbe za medijsku cenzuru

Sednicu Odbora za kulturu i informisanje koja je trajala dva i po sata obeležila je polemika opozicionih i poslanika vladajuće koalicije koji su se međusobno optuživali za medijsku cenzuru, uticaj na medije i ucenjivanje.

Poslanik DS-a Borko Stefanović istakao je da na televizijama nije moguće čuti stav opozicije i bilo šta što se kosi sa stavovima vlade i premijera Aleksandra Vučića.

Marko Đurišić iz NDS-a rekao je da je u vreme Borisa Tadića bilo moguće emitovanje svih emisija poput "Utiska nedelje", "Sarapinog problema" i da nije bilo cenzure.

Poslanik SNS-a Vladimir Đukanović odbacio je optužbe da Vlada Srbije pokušava da utiče na medije i određuje uređivačku politiku.

Dodoao je da je pratio "Utisak nedelje" i pozvao da se omogući emitovanje te emisije.

Na današnjoj sednici usvojen je izveštaj o radu tadašnje Republičke radiodifuzne agencije, a sadašnjeg Regulatornog tela za elektronske komunikacije za 2013. godinu.

Iznoseći podatke i komentarišući sveukupno stanje u medijima, predsednik Saveta tog tela Goran Karadžić istakao je da u medijskom sektoru postoje velika dugovanja i velika opasnost da zbog loše finansijske situacije Srbija ostane bez velikog broja, pre svega lokalnih i regionalnih medija.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Karadžić: Nismo glavni i odgovorni urednik medija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2014

Predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Goran Karadžić izjavio je danas da to telo nema prava ni obavezu da određuje uređivačku politiku medija i bude glavni i odgovorni urednik..."To bi bila diktatura, kada bismo nas devetoro, ma koliko stručni bili, odlučivali o tome koja emisija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.