Karadžić: Nismo glavni i odgovorni urednik medija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2014, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić: Nismo glavni i odgovorni urednik medija

Predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Goran Karadžić izjavio je danas da to telo nema prava ni obavezu da određuje uređivačku politiku medija i bude glavni i odgovorni urednik.

"To bi bila diktatura, kada bismo nas devetoro, ma koliko stručni bili, odlučivali o tome koja emisija treba da se ukine, a koja da ostane", kazao je Karadžić na sednici Odbora za kulturu i informisanje odgovarajući na pitanja poslanika o sudbini emisije "Utisak nedelje" na televiziji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << B92.

On je konstatovao da u srpskim medijima postoji neravnoteža političkog pluralizma i da će se Regulatorno telo time baviti, ali da u svakom slučaju ne može uticati na uređivačku politiku i programe televizije.

Karadžić je rekao da je televizija B92 dobila dozvolu za emitovanje programa opšteg tipa, između ostalog i informativnog programa, pri čemu nije određen odnos procenata programskih sadržaja.

On je istakao da televizija B92 iz godine u godinu smanjuje procenat informativnog programa, pa je tako 2011. godine ukupno gledano emitovano 98 dana informativnog programa, 2012. 81 dan, a 2013. godine 51 dan.

Tokom 2013. godine, emitovano je 1.150 sati informativnog programa, a 76 sati imala je emisija "Utisak nedelje", pri čemu je, kako je istakao, televizija B92 i dalje jedna od vodećih po procentu informativnog programa.

"Ukoliko celokupan pluralizam zasnivamo na jednoj emisiji, onda smo u ozbiljnom problemu", kazao je Karadžić istakavši da ipak razume političku zabrinutost.

Odgovarajući na pitanje o vlasničkoj strukturi televizije B92, on je rekao da transparentno postoje svi podaci na sajtu Regulatornog tela, a da je većinski vlasnik Stefanos Papadopulus, državljanin Kipra.

"U vlasničkoj strukturi nema skrivenih imena niti of šor kompanija i tako je kada je reč ne samo o televiziji B92, nego i ostalim regionalnim i lokalnim medijima", naveo je on.

Sednicu Odbora za kulturu i informisanje koja je trajala dva i po sata obeležila je polemika opozicionih i poslanika vladajuće koalicije koji su se međusobno optuživali za medijsku cenzuru, uticaj na medije i ucenjivanje.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Borko Stefanović istakao je da na televizijama nije moguće čuti stav opozicije i bilo šta što se kosi sa stavovima vlade i premijera Aleksandra Vučića.

Poslanik Nove demokratske stranke (NDS) Marko Đurišić rekao je da je u vreme Borisa Tadića bilo moguće emitovanje svih emisija poput "Utiska nedelje", "Sarapinog problema" i da nije bilo cenzure.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović odbacio je optužbe da Vlada Srbije pokušava da utiče na medije i određuje uređivačku politiku.

"Gospodo, nemojte da se žalite na vladu, ako imate prigovore obratite se vlasnicima medija. Nas to ne zanima, ne želimo da utičemo na medije", rekao je poslanik.

On je kazao da je on pratio "Utisak nedelje" i pozvao da se omogući emitovanje te emisije.

Na današnjoj sednici usvojen je izveštaj o radu tadašnje Republičke radiodifuzne agencije, a sadašnjeg Regulatornog tela za elektronske komunikacije za 2013. godinu, a iznoseći podatke i komentarišući sveukupno stanje u medijima, predsednik Saveta tog tela Goran Karadžić istakao je da u medijskom sektoru postoje velika dugovanja i velika opasnost da zbog loše finansijske situacije Srbija ostane bez velikog broja, pre svega lokalnih i regionalnih medija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Karadžić: RRA nije glavni i odgovorni urednik medija

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Okt.2014

Regulator nije glavni i odgovorni urednik medija i nema ovlašćenja da na program stavlja, ili da skida jednu emisiju sa programa, jer bi to bila diktatura, izjavio je predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Goran Karadžić..."To može biti problem sa političkog stanovišta, ali...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.