Kako iskoristiti stare materijale i od njih napraviti nešto novo?

Izvor: Megafon.co, 01.Sep.2018, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako iskoristiti stare materijale i od njih napraviti nešto novo?

Svetlana Aranđelović iz sela Tekija kod Paraćina od starih materijala šije torbice, novčanike, futrole za mobilne telefone, a ima i nove zanimljive ideje. Ona je iskoristila zanat kojim se bavi od 15-te godine, šnajderaj.
Svetlana Arandjelovic na izlozbi u Kuci starih zanata – Foto – Jovana Đorđević

„Nakon što sam 2005. godine ostala bez posla, ponovo sam počela da se bavim šnajderajem. Od starih materijala počela sam da šijem nešto za savremene potrebe. >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << Od starih pirotskih ćilima šijem torbice, futrole za mobilne telefone, novčanike. Od lanenog platna sa čipkom i od heklanih stolnjaka takođe šijem torbice. Sad je čipka u modi pa pravim jastučiće i suknjice sa čipkom“, kaže ona i dodaje da je nedavno počela da pravi i dečje igračke, a planira da pravi i bluzice.
Svetlana skoro sve radi na mašini staroj 100 godina jer, kako kaže, jedino na njoj može da se radi kada su u pitanju stari materijali. Kaže i da joj je žao što je bacila stare materijale, koje je imala kod kuće.
„Sada moram da kupujem materijal. Treba dosta da se uloži za šivenje skoro svega, sem igračaka“, kaže ona i dodaje: „Planiram da počnem da pravim lutke od raznih materijala, sa čipkom, starim materijalima, nošnjama. Mislim da će to biti baš popularno.“
Svoje ideje dobija sa puno strana, a dosta toga vidi na internetu.
„Uglavnom ono što vidim na intenetu gledam da malo preradim, dodam neke svoje ideje i ispadne nešto sasvim novo. To je dobra strana interneta“, kaže Svetlana.
Ona smatra da bi prodala većinu svojih proizvoda samo kad bi ljudi imali više novca. Budućnost vidi u promociji u inostranstvu.
„Bilo bi lepo da se od manjih udruženja naprave  veća da bi se išlo malo u inostranstvo. Mislim da bi ljudima u inostranstvu bilo zanimljivo i da bi više kupovali naše proizvode.“
Svetlani je najbitnija ljubav prema ovom zanatu. Ukoliko pored toga bude i zarade, ona je zadovoljna. U ovom starom zanatu našla je radost i način da ispuni svoje dane. A njene radove bile su u prilici da vide i Nišlije u Kući starih zanata na Panteleju.
Kuća starih zanata u Nišu – Foto – Jovana Đorđević

*Ovaj prilog nastao je u okviru projekta „Kuća starih zanata – mesto za osnaživanje savremenih žena“, koji sufinansira GO Pantelej kroz Konkurs o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja na teritoriji GO Pantelej u 2018. godini.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.