KUBANCI NAPRAVILI PROBOJ U LEČENJU KORONE: Novi lekovi spašavaju živote i NAJTEŽIH SLUČAJEVA

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Maj.2020, 08:48

KUBANCI NAPRAVILI PROBOJ U LEČENJU KORONE: Novi lekovi spašavaju živote i NAJTEŽIH SLUČAJEVA

Ipak je potrebno izvršiti opsežna istraživanja.

Kubanske vlasti saopštile su da je korišćenje dva leka koja su razvile kubanske biotehnološke kompanije dovelo do značajnog smanjenja smrtnosti od posledica korona virusa u toj zemlji.

Zdravstveni zvaničnici Kube saopštili su da su za proteklih devet dana registrovana samo dva smrtna slučaja povezana sa COVID-19.

Vlada u Havani, koja se nada da će doći do povećanja izvoza kubanskih lekova, reklamira >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << razne kubanske lekove koji pomažu u sprečavanju upalnih infektivnih procesa povezanih sa COVID-19.

Vlasti karipske države navode da su dva leka posebno pomogla u lečenju teško obolelih od COVID-19, odnosno u sprečavanju "citokinskog sindroma" - opasne imunološke preterane reakcije organizma, koja dovodi do toga da imuni sistem napada zdrava tkiva zajedno sa samim virusom.

Jedan lek je "itolizumab" - monoklonalno antitetlo koje se proizvodi na Kubi i u još nekim zemljama, dok je drugi lek vrsta peptida koji je kubanska biotehnološka industrija razvila i prvobitno testirala u lečenju druge faze reumatoidnog artritisa.

El presidente de la República, Miguel Díaz-Canel Bermúdez, reconoció el aporte trascendental que ha hecho la ciencia cubana en la batalla que el país ha emprendido contra la COVID-19 pic.twitter.com/q6IqmTxZ07

— Rafael Acosta (@RafaelA73290047) May 23, 2020

- Oko 80 procenata pacijenata koji dođu do kritičnog stanja, umiru. Na Kubi, 80 odsto onih koji završe u kritičnom stanju bude spaseno - izjavio je kubanski predsednik Migel Dijaz-Kanel ranije ove nedelje za državnu televiziju.

Naučnici upozoravaju da je potrebno izvršiti opsežna istraživanja kako bi se došlo do podataka o efikasnosti i bezbednosti ovih lekova.

Kubanske zdravstvene vlasti, međutim, navode da je eksperimentalno korišćenje dovelo do toga da smrtnost od posledica COVID-19 na najvećem karipskom ostrvu bude svedena na 4,2 odsto, dok je ona u tom regionu 5,9, a na globalnom nivou 6,6 odsto.

Kuba, sa oko 11 miliona stanovnika, od početka pandemije je registrovala 1.916 obolelih i 81 smrtni slučaj.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.