Jukom: Pokušaj ugovaranja osiguranja kroz Infostan - velika zloupotreba

Izvor: RTS, 07.Okt.2015, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jukom: Pokušaj ugovaranja osiguranja kroz "Infostan" - velika zloupotreba

Pokušaj ugovaranja osiguranja kroz uplatnicu komunalnih usluga je velika zloupotreba koju treba sankcionisati, saopštio je Komitet pravnika za ljudska prava Jukom.
Informacija koja je dostupna na sajtu JKP "Infostan", o storniranju poslatih računa onima kojima je obračunato osiguranje u iznosu od 200 dinara, kao i ostavka direktora JKP "Infostan", ne može biti dovoljna da se ovaj slučaj smatra završenim, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenosi Beta.
Potrebno je izvršiti uvid u kompletnu dokumentaciju na osnovu koje je došlo do toga da savesnim građanima račun za komunalne usluge bude povećan za navedeni iznos i utvrditi odgovornost onih koji su omogućili da do ove zloupotrebe dođe.
Komitet pravnika je uputio zahtev za pristup informacijama od javnog značaja i zatražio da "Infostan" dostavi ugovor tog javnog preduzeća i Akcionarskog društva za osiguranje "Đenerali osiguranje Srbija", odnosno akt na osnovu koga je ugovoreno kako navode "dobrovoljno osiguranje" koje je kao stavka na računima Infostana.
Traži se uvid i u Protokol o načinu rada i sprovođenja usluge osiguranja, koji je korišćen pri ugovaranju te usluge, kao i u saglasnost, koju je dao Savez nezavisnih organizacija potrošača na usluge osiguranja.
"Zanimljivo je pitanje navedene saglasnosti, koje je dalo udruženje Savez nezavisnih organizacija potrošača. Izražavamo bojazan da je to iskorišćeno kako bi se pokušao prikazati legitimitet nametanja ugovora o osiguranju građanima Srbije", navodi se u saopštenju.
Jukom je osudio uvećanje računa koje je JKP Infostan samovoljno sprovelo i pozdravio brzo reagovanje Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Zaštitnika građana.
Dodaje se da je ugovor o osiguranju ugovor između osiguravajućeg društva i osiguranika i da pokušaj ugovaranja osiguranja kroz uplatnicu komunalnih usluga je velika zloupotreba koju treba sankcionisati.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.