Jovanović: Srbija nosi odgovornost za stanje u regionu

Izvor: RTS, 13.Maj.2017, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Srbija nosi odgovornost za stanje u regionu

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović ocenio je da ratnohuškačke izjave u regionu predstavljaju izraz nemoći i zamenu za političku nesposobnost i dodao da Srbija nosi veliku odgovornost za stanje u regionu.
"Mi kao društvo, i Srbija kao država, nosimo veliku odgovornost za stanje u regionu. Greške koje nas prate, nerešeni odnosi i ljudi koji su zbog neodgovrnosti vlasti u prošlosti patili zaslužuju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << više poštovanja i iskrenosti kada je u pitanju saradnja sa narodima u okruženju", rekao je Jovanović.
Prema njegovim rečima, sve potencijalne provokacije koje su postale deo izbornog folklora u svim državama bivše Jugoslavije moraju biti shvaćene baš tako, jer povezanost u kojoj se trenutno svi nalazimo nalaže nam mnogo ozbiljniji pristup i ponovni nacionalizam zato ne sme biti odgovor na ekonomsku ili bilo koju krizu.
Prema njegovim rečima, od spremnosti Srbije da bude ozbiljna država koja razume da njena snaga može počivati samo na poštovanju suseda, saradnjom sa njima i ekonomskim reformama zavisi njena budućnost i očuvanje mira.
Jovanović dodaje da Balkan kao nikada u istoriji mora da vidi računa sam o sebi i sopstvenim interesima, imajući u vidu da se Evropa bori sa populističkim pokretima, a svet sa globalnim pretnjama terorizmom i drugim izazovima, navodi se u saopštenju LDP-a.
"Lideri regiona moraju pokazati zrelost da sve društvene pojave koje ekstremizam vide kao zamenu za usporene integracije u Evropsku uniju marginalizuju, a evropsku ideju ponovo afirmišu bez bilo kakvih kalkulacija", smatra Jovanović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.