Jeremić: Priština u ovom trenutku nije spremna za dijalog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2010, 02:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Priština u ovom trenutku nije spremna za dijalog

BEOGRAD -

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da je Srbija razradila strategiju za dijalog sa Prištinom koja, kako je dodao, u ovom trenutku nije spremna za početak dijaloga s Beogradom.

"Tako izgleda prema informacijama koje dobijamo od partnera iz međunarodne zajednice. Iako smo mišljenja da bi za sve bilo bolje da pregovori krenu što je pre moguće, bićemo strpljivi", kazao je Jeremić u intervjuu za "Blic".

Što se tiče Srbije, šef njene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << diplomatije kaže da je razrađena "strategiju za pregovore o svim pitanjima u skladu sa državnom politikom Srbije. Njih će voditi eksperti za date oblasti, a ne visoki funkcioneri".

"Dijalog bi, po nama, trebalo započeti od tema koje su najmanje opterećene političkim neslaganjima, poput sudbine nestalih lica, saobraćaja ili komunikacija...", kazao je Jeremić.

"Veliki broj problema koje ćemo pokušati da rešimo, u svom korenu imaju to što Beograd i Priština potpuno oprečno gledaju na budući status pokrajine. Njih neće biti moguće rešiti a da se o tome ne razgovara. Ali, tu činjenicu ne treba zloupotrebljavati u unutrašnje političke svrhe. Mi iskreno želimo kompromis, a ne dublje zamrzavanje konflikta", kazao je ministar Jeremić.

"Nerealno je očekivati da smo blizu povlačenja tužbi s Hrvatskom, jer na osnovu javnih istupanja hrvatskih zvaničnika, stiče se utisak da po tom pitanju ne postoji jedinstven stav ključnih institucija u Zagrebu", kazao je u intervjuu za "Blic" Jeremić.

Šef srpske diplomatije je dodao da će odnosima u regionu u narednoj godini biti posvećena posebna pažnja.

"Srbija će u 2011. godini i u formalnom smislu postati središte regionalne saradnje, s obzirom na to da smo dobili status predsedavajućeg u tri značajne regionalne organizacije - Centralnoevropskoj inicijativi, Jadransko-jonskoj inicijativi i Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi", kazao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.