Do 2012. bićemo  lider regiona

Izvor: Blic, 28.Nov.2010, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do 2012. bićemo lider regiona

Nerealno je očekivati da smo blizu povlačenja tužbi s Hrvatskom, jer na osnovu javnih istupanja hrvatskih zvaničnika, stiče se utisak da po tom pitanju ne postoji jedinstven stav ključnih institucija u Zagrebu, kaže u intervjuu za “Blic” Vuk Jeremić, šef srpske diplomatije.

Ni Priština, dodaje Jeremić, čini se da u ovom trenutku nije spremna za početak dijaloga s Beogradom.

- Tako izgleda prema informacijama koje dobijamo od partnera iz međunarodne zajednice. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Iako smo mišljenja da bi za sve bilo bolje da pregovori krenu što je pre moguće, bićemo strpljivi - kaže Jeremić.

Da li je Srbija već napravila tim za pregovore - ko će ga voditi i o kojim temama bi moglo da se razgovara?

- Razradili smo strategiju za pregovore o svim pitanjima u skladu sa državnom politikom Srbije. Njih će voditi eksperti za date oblasti, a ne visoki funkcioneri. Dijalog bi, po nama, trebalo započeti od tema koje su najmanje opterećene političkim neslaganjima, poput sudbine nestalih lica, saobraćaja ili komunikacija...

Kakve su šanse da se na stolu u dijalogu u jednom trenutku nađe pitanje statusa ako znamo stav SAD i EU prema toj ideji?

- Veliki broj problema koje ćemo pokušati da rešimo, u svom korenu imaju to što Beograd i Priština potpuno oprečno gledaju na budući status pokrajine. Njih neće biti moguće rešiti a da se o tome ne razgovara. Ali, tu činjenicu ne treba zloupotrebljavati u unutrašnje političke svrhe. Mi iskreno želimo kompromis, a ne dublje zamrzavanje konflikta.

Kakvi su nam planovi na polju regionalne saradnje u 2011?

- Odnosima u regionu u narednoj godini biće posvećena posebna pažnja. Srbija će u 2011. godini i u formalnom smislu postati središte regionalne saradnje, s obzirom na to da smo dobili status predsedavajućeg u tri značajne regionalne organizacije - Centralnoevropskoj inicijativi, Jadransko-jonskoj inicijativi i Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Opširnije u štampanom izdanju

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Do 2012. bićemo lider regiona

Izvor: S media, 29.Nov.2010, 00:14

Nerealno je očekivati da smo blizu povlačenja tužbi s Hrvatskom, jer na osnovu javnih istupanja hrvatskih zvaničnika, stiče se utisak da po tom pitanju ne postoji jedinstven stav ključnih institucija u Zagrebu, kaže u intervjuu za “Blic” Vuk Jeremić, šef srpske diplomatije...Ni Priština,...

Nastavak na S media...

Jeremić: Do 2012. bićemo lider regiona

Izvor: TimockeVesti.net, 29.Nov.2010

Nerealno je očekivati da smo blizu povlačenja tužbi s Hrvatskom, jer na osnovu javnih istupanja hrvatskih zvaničnika, stiče se utisak da po tom pitanju ne postoji jedinstven stav ključnih institucija u Zagrebu, kaže u intervjuu za “Blic” Vuk Jeremić, šef srpske diplomatije....

Nastavak na TimockeVesti.net...

Jeremić: Srbija lider do 2012.

Izvor: Vesti-online.com, 29.Nov.2010

Nerealno je očekivati da smo blizu povlačenja tužbi s Hrvatskom, jer na osnovu javnih istupanja hrvatskih zvaničnika, stiče se utisak da po tom pitanju ne postoji jedinstven stav ključnih institucija u Zagrebu, kaže u intervjuu za “Blic” Vuk Jeremić, šef srpske diplomatije...Ni Priština,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.