Izricanje presude po uzajamnim tužbama 3. februara

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Jan.2015, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izricanje presude po uzajamnim tužbama 3. februara

BEOGRAD - Međunarodni sud pravde u Hagu saopštiće 3. februara presudu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid, potvrđeno je danas iz ovog suda.

U saopštenju se navodi da je presuda obavezujuća i da strane u postupku nemaju pravo žalbe na nju, prenose beogradski mediji.

Stručnjaci za međunarodno pravo u Srbiji očekuju da sudije neće presuditi u korist ni jedne od strana u procesu, već su bliži uvjerenju da će obje strane biti proglašene krivim za neke >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << od zločina koje su počinili pripadnici hrvatskih, odnosno srpskih jedinica.

Rasprava pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu počela je 3. marta, a okončana 1. aprila 2014. godine.

Oba pravna tima u svojim redovima imala su ugledne strane advokate, sa iskustvom u različitim tužbama za genocid.

Hrvatska je tužbu protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije podnijela u julu 1999. godine, a tvrdeći da su vlasti u Beogradu za vrijeme rata na hrvatskoj teritoriji 1991. počinile genocid nad Hrvatima.

Srbija je u januaru 2010. godine sudu predala kontratužbu u kojoj se tvrdi da su hrvatske vlasti i snage u avgustu 1995. godine, tokom akcije "Oluja", počinile genocid nad srpskim stanovništvom kninske krajine.

Izricanje presude počeće, kako je najavljeno, u 10.00 časova.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Oluja" ostaje bez kazne?

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jan.2015

Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu doneo je presudu po uzajamnim tužbama za genocid Hrvatske i Srbije, koja će biti saopštena u prvoj nedelji februara. Za sada ništa od sadržaja presude nije procurilo u javnost, pa mediji i stručnjaci spekulišu koja je opcija odnela prevagu među 17 članova...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.