Izvor: Mondo, 23.Sep.2017, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbrišite ove tastature s telefona, odmah!

Poznate tastature izložile 200 miliona korisnika velikom riziku!



Izvor: GO Keyboard.

Tri tastature objedinjene u Google Play prodavnici pod GO Keyboard imenom, iza kojih stoji GOMO Dev Team programerska kuća, izložila je svojih više od 200 miliona korisnika riziku, jer ih je snimala putem mikrofona, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sakupljala podatke o pozivima, brojevima kartica i ličnosti svojih korisnika - iako je za to navela da neće raditi i da ceni i poštuje privatnost onih, koji upotrebljavaju sporne aplikacije.

Problem je što je aplikacija sakupljala podatke i prisluškivala tj. špijunirala korisnike, ali je problem i to što je razvojni tim sve tri tastature iz GO Keyboard sistema podatke za novac ustupala kompanijama koje to zatraže i posebno kompanijama koje se bave plasiranjem oglasa.

Aplikacije iz GO Keyboard familije (sa smajlijima, s temama, sa GIF-ovima…) izglasane su u preko 20 zemalja kao jedna od najboljih aplikacija tokom 2016. godine, što je svakako loše za neupućene korisnike, jer ne znaju koliko su te tastature, zapravo - loše!

Prema rečima PhoneArena sajta, GO Keyboard je sakupljala svako slovo i svaku reč koju su korisnici napisali kroz nju i skladištila ih na serverima kompanije!

Savet AdGuard kompanije, koja je prevaru i otkrila jeste da odmah izbrišete sve GO Keyboard aplikacije koje imate i koristite neke druge! Google je obavešten u vezi sa ovim aplikacijama i njegova odluka, najverovatnije ukidanje aplikacija, očekuje se uskoro…

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.