Izabrani lekari zatrpani papirima

Izvor: B92, 25.Jun.2012, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabrani lekari zatrpani papirima

Beograd -- Većina izabranih lekara ima malo vremena za svoje pacijente. Jedan od glavnih problema je i ogromna papirologija, pišu "Novosti".

Lekar opšte prakse u Srbiji u proseku dnevno pregleda oko 30 pacijenata. Vremenski, najveći deo pregleda, međutim, ode na papirologiju. Uz to, doktori koji su na dobrom glasu imaju i do 2.000 kartona, pa u pojedinim domovima zdravlja čekanje na pregled traje i po nedelju dana.

I dok pojedini doktori imaju "previše" posla, mlade lekare >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedva da izabere oko 1.000 građana. Njih uglavnom uzimaju pacijenti koji nemaju mnogo "posla" sa belim mantilima, pa im je svejedno kod koga će otvoriti karton. Vreme čekanja na pregled takođe je presudno pri donošenju te odluke.

"Čekanje ne zavisi mnogo od broja pacijenata koje ima lekar, već od brzine i kvaliteta njegovog rada. Mi primamo sve bolesnike, ali tu nema nikakvog kvaliteta. Kada ima više od 25 pacijenata dnevno, lekar ne može da primeni sva svoja znanja i iskustva. Postoji mnogo papirologije, fakturisanja i banalnih stvari koje treba da uradi", kaže dr Nevenka Dimitrijević, lekar u Domu zdravlja "Voždovac" i predsednik Saveza sindikata i farmaceuta Srbije.

Građani mogu da provere da li su izabrali lekara i na internet-stranici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Potrebno je samo ukucati jedinstveni matični broj i LBO iz knjižice. Ovime je pojednostavljen proces overe zdravstvene knjižice.

Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, u Srbiji je do sada više od 5,5 miliona građana izabralo lekara. Tačnije, oko 80 odsto građana ima lekara opšte prakse, ginekologa, stomatologa ili pedijatra. Neki od njih napunili su čekaonice domova zdravlja poslednjih nedelja, jer je, od početka juna, jedan od uslova za overu zdravstvene knjižice i izabrani doktor.

"Ponekad je veća gužva, jer ne možemo da vratimo pacijente koji dođu iz okolnih sela. Lekari nekada imaju i do 35 pregleda dnevno, ali sve stižemo. Inače, više od 70 odsto naših pacijenata izabralo je lekara odavno. Ko ima mnogo posla ne prima nove kartone, a oni koji su se opredeljivali poslednjih meseci mogli su da uzmu samo ono što je ostalo u ponudi", priča dr Milan Vasović, direktor Doma zdravlja u Ivanjici.

I u beogradskom Domu zdravlja "Palilula" prevelika je razlika između doktora sa minimalnim brojem pacijenata i onih sa maksimalnim - iznosi više od hiljadu pacijenata.

Put do ginekologa u Domu zdravlja u Novom Sadu traje i po nedelju dana ukoliko se zakazuje preko kol-centra. Zbog toga pacijentkinje koje imaju neki problem često odlaze direktno i čekaju da ih prime kao hitan slučaj. I u pojedinim beogradskim domovima zdravlja žene čekaju po nekoliko dana ne bi li došle do svog izabranog doktora, pa se "hitnost" ponekad - izmišlja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izabrani lekari zatrpani papirima

Izvor: Večernje novosti, 25.Jun.2012

Većina izabranih lekara ima malo vremena za svoje pacijente, problem je i ogromna papirologija. Doktori "na dobrom glasu" imaju i po 2.000 pacijenata, pa se na pregled čeka i nedelju dana

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.