Izvor: Nezavisne Novine, 18.Nov.2016, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanić: Što prije trilateralni sastanak Srbije, BiH, Hrvatske

SARAJEVO - Novoizabrani predsjedavajući Predsjedništvu BiH Mladen Ivanić smatra da bi bilo dobro da se u relativno kratkom roku organizuje trilateralni sastanak predsjednika i premijera Srbije, Hrvatske i BiH, posvećen, prije svega, relaksaciji političkih odnosa.

"Takav sastanak bi bio nužan i potreban i dao bi izuzetno pozitivne rezultate, ne za svaku zemlju pojedinačno, nego za region u cjelini", naveo je Ivanić za Tanjug, nakon što je juče od Bakira Izetbegovića preuzeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << funkciju predsjedavajućeg kolektivnog šefa države, koju će, po načelu rotacije, obavljati osam mjeseci.

Ivanić kaže da su odnosi BiH i Srbije na nepotrebno nižem nivou od onih na kojem bi trebalo da budu, ali ističe da je ključ tog odnosa kod bošnjačkih političkih lidera, koji, navodi, moraju napraviti odlučujući korak.

Kaže da su odnosi Srbije i BiH opterećeni napadom na Aleksandra Vučića prošle godine u Srebrenici i otkazivanjem posjete Tomislavu Nikoliću zbog privođenja ratnog komandanta Nasera Orića.

"To su dva događaja koja su opteretila odnose, a koja su uslovljena prije svega lošom reakcijom bošnjačke političke elite", naveo je Ivanić.

Ivanić kaže da on i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović imaju vrlo korektne, čak izvanredne odnose sa rukovodstvom Srbije, ali da odnosi Izetbegovića i rukovodstva Srbije nisu dobri i da će bošnjački član Predsjedništva morati da napravi značajan pomak.

Kaže i da aposlutno nije logično da se u Sarajevu branila pozicija da je skoro pa normalno napasti premijera jedne susjedne prijateljske zemlje i da za to niko ne odgovara i da nije normalno otkazivati posjetu predsjednika Srbije zbog jednog čovjeka koji je otpužen za ratne zločine.

"Ta filozofija kod Bošnjaka se mora promijeniti", kaže Ivanić i dodaje da je spreman da pomogne.

Navodi da u zadnje vrijeme i odnosi sa Hrvatskom nisu baš dobri, ali da mu je drago što su u posljednje vrijeme hrvatski politički faktori smanjili stepen tenzije s kojom su istupali.

Navodeći da je u poslednjih godinu dana u BiH bilo dosta rasprave o prošlosti, sukobima i pitanjima o kojima ne može biti saglasnosti, Ivanić kaže da će nastojati da okrene politički život ka temama o kojima bi trebalo biti saglasnosti, a to je budućnost.

"Nastojaću da se bavimo evropskim integracijama, pokušajem afirmacije principa dogovaranja i kompromisa, umjesto sukoba i svađa", kaže Ivanić.

Dodaje da je BiH posljednjih godinu dana izgubila ni u čemu i da je sada potreban zaokret.

"Naravno, ne zavisi sve od mene, zavisi i od drugih, ja ću svoj doprinos dati", kaže Ivanić.

Ivanić kaže da su trenutno najveći problemi operativne prirode u BiH neriješeni odnosi unutar Federacije, način izbora hrvatskog člana predsjedništva, činjenica da toliko godina nisu održani izbori u Mostaru, razlike po pitanju rješavanja izbora delegacije Hrvata u Domu naroda...

Kaže da su to otvorene teme koje objektivno utiču da vlast u Federaciji ne funkcioniše na pravi način.

S druge strane, smatra da Republika Srpska ne proizvodi nestabilnost, iako u entitetu postoje različiti pogledi.

"Nestabilnosti je u Federaciji. Mi ćemo pokušati dati svoj doprinos rješavanju tih problema, ali će njihovo rješavanje zavisiti od partnera u Federaciji", naveo je Ivanić.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Ivanić: Što prije trilateralni sastanak Srbije, BiH, Hrvatske

Izvor: Cafe.ba, 18.Nov.2016

Novoizabrani predsjedavajući Predsjedništvu BiH Mladen Ivanić smatra da bi bilo dobro da se u relativno kratkom roku organizuje trilateralni sastanak predsjednika i premijera Srbije, Hrvatske i BiH, posvećen, prije svega, relaksaciji političkih odnosa.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.