Ispovest kineskog krvnika: Nije to težak posao

Izvor: S media, 15.Nov.2011, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispovest kineskog krvnika: Nije to težak posao

Nije tako komplikovano kao što ljudi misle - priznao je egzekutor Hu Ksiao novinarima kineskog lista Beijing Evening Njus.

"Koristimo pušku, stanemo na udaljenost od oko četiri metra od osuđenog zatvorenika s cevi dugačkom jedan metar, naciljamo, pritisnemo okidač, i to je to", otkrio je Hu, dajući svetskoj javnosti retku priliku da dozna detalje o sprovođenju smrtne kazne u Kini.



Sruše se od straha


Naime, većina zatvorenika >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << osuđenih na smrt, priča Hu, toliko je prestravljena da ne može ni da stoji na nogama.

Kina: Smrtna kazna za podmetanje požara

Neverovatno: Možete li da ga primetite?! (FOTO)

Žena skočila sa mosta, niko da pomogne! (VIDEO)

"Za vreme egzekucije zatvorenici kleče na tlu, no taj jedan bivši vojnik osuđen za ubistvo ustao je i počeo trčati napred. Rezultat: upucali smo metu u pokretu", hladno se prisetio Hu, koji je, kad se priključio policiji, prošao i trening za egzekuciju.

Prvo je morao posmatrati dva izvršenja smrtne kazne i nakon toga pregledati leševe. Danas, priča Hu, mladim policajcima treba više vremena da se priviknu na taj deo posla, nego što je trebalo njemu. Kad je prvi put smaknuo zatvorenika, tvrdi, uopšte nije bio nervozan.



Smrtna i za korupciju


Naime, smrtna kazna u Kini obavijena je velom tajne. Većina smaknuća sprovede se potajno i u tišini, a kineske vlasti ne objavljuju statistiku (smrtna kazna se smatra državnom tajnom).

U Kini se smrtna kazna može presuditi navodno u slučaju čak 55 kaznenih dela, pa i za privredni kriminal ili korupciju.

Smrtna kazna se pre 1997. godine propisivala i za ubijanje pandi. Utaja poreza i krijumačarenje zlata i srebra navodno su maknuti s popisa ove godine.

(Jutarnji list)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.