Hrvatska uvela vize turistima koji nisu iz EU

Izvor: Kurir, 01.Apr.2013, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska uvela vize turistima koji nisu iz EU

To bi mogao da bude problem za turiste iz pojedinih država, posebno Rusije, Ukrajine i Turske, iz kojih je poslednjih godina povećan broj dolazaka u Hrvatsku

ZAGREB - Prihvatanjem viznog režima Evropske unije (EU) od danas u Hrvatskoj i za turiste iz država koje nisu članice EU počinje da se primenjuje klasičan, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << umesto olakšanog viznog režima.

Uz uvođenja viza za ulazak u Hrvatsku, od danas će i hrvatski državljani morati da imaju vize za ulazak u Tursku, a moći će da je dobiju na graničnim prelazima ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Iz turističkog sektora upozoravaju da bi uvođenje viza za turiste iz država nečlanica EU moglo da bude problem za turiste iz pojedinih država, posebno Rusije, Ukrajine i Turske, iz kojih je poslednjih godina povećan broj turističkih dolazaka u Hrvatsku.

Od 2009. godine turistima iz Rusije i Ukrajine su tokom turističke sezone privremeno bile ukidane vize za ulazak u Hrvatsku.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je nedavno da je hrvatska vizna politika od 1. aprila potpuno usklađena s viznom politikom EU što podrazumeva da se za državljane Rusije i Turske primenjuje klasičan vizni režim, kao i za državljane onih zemalja kojima je neophodna viza za ulazak u države članice Unije.

Hrvatska je imala obavezu da najkasnije tri meseca pre datuma ulaska u Uniju uskladi vizni režim s EU.

Iz Ministarstva su, međutim, poručili da će s obzirom na važnost, posebno ruskog tržišta s kojeg se poslednjih godina beleži snažan rast turističkih dolazaka, maksimalno pojednostaviti postupak izdavanja viza između ostalog i skraćivanjem roka za njihovo izdavanje (do pet dana od primanja zahteva).

Prema zvaničnim podacima, u Hrvatskoj je prošle godine bilo oko 200.000 turista iz Rusije. Rusko tržište se nalazi na desetom mestu najvažnijih za hrvatski turizam.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.