Incidenti tokom otkrivanja spomenika Tuđmanu

Izvor: RTS, 10.Dec.2018, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incidenti tokom otkrivanja spomenika Tuđmanu

Dve osobe privedene zbog narušavanja reda i mira tokom ceremonije otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu. U jednom od incidenata, stariji muškarac vikao: "Tuđman zločinac", javlja "Indeks".
Muškarac koji je, tokom ceremonije kojoj je prisustvovao celi državni vrh, uzviknuo "Tuđman zločinac" fizički je napadnut tokom guranja u masi, posle čega je intervenisala policija, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nezvanično saznaje hrvatski portal Indeks.

Kako se navodi, izbila su dva incidenta u kojima su uhapšena dvojica muškarca, stara 61 i 59 godina. Međutim, ne precizira se šta se još dogodilo prilikom otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu na raskrsnici Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice.
Protiv postavljanja spomenika protestovala je i Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj, koja, na Međunarodni dan ljudskih prava, podseća da je Tuđman tokom poslednje decenije 20. veka bio simbol delovanja protiv sopstvenih građana, zakona i Ustava, kao i da je "zaslužan za uništenu ekonomiju i degradiran sistem vrednosti utemeljen na snažnom nacionalizmu i vrednostima suprotnim ljudskim pravima".
"Delovanje Tuđmana obeleženo je i nizom ratnih zločina i masovnim kršenjima ljudskih prava, posebno prema nacionalnim manjinama", kažu u Inicijativi.
Podsećaju i da je Tuđman prema presudi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju bio deo udruženog zločinačkog poduhvata i da je odgovoran za agresiju Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu.
Ističu da Tuđman predstavlja vrednosti koje se ne smeju prenositi sadašnjim i budućim generacijama, kao i da su one suprotne izgradnji uređenog društva.
Državni vrh na otkrivanju spomenika 
Ceremoniji otkrivanja spomenika, čime je obeleženo 19 godina od smrti prvog hrvatskog predsednika, prisustvovali su predstavnici hrvatskog državnog vrha, koji su prethodno položili cveće i vence na Tuđmanov grob na zagrebačkom groblju "Mirogoj".
Predsednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je na ceremoniji da je Tuđman hteo da ostvari "ideal ljudskih prava" i dodala da je ceo hrvatski narod godinama čekao na spomenik lideru svih Hrvata.
"Pretrpevši velika stradanja i opterećen nepravednim stigmama, hrvatski narod je u bivšoj državi bio osuđen na drugorazredni položaj", rekla je Grabar Kitarovićeva.
Dodala je i da se "Tuđman izložio progonu jer je znao da se bez žrtve ne može ostvariti ništa veliko".
"Ni trenutka se nije dvoumio niti se dao pokolebati u svojim ciljevima", napomenula je Grabar Kitarovićeva.
Figura u pokretu 
Predsednik Sabora Goran Jandroković izrazio je zadovoljstvo načinom obeležavanja 19 godina od smrti Tuđmana i istakao da figura u pokretu ka napred na pravi način odražava lik i delo prvog hrvatskog predsednika.
"Franjo Tuđman bio je neverovatno hrabar", rekao je Jandroković.
Premijer Andrej Plenković poručio je da je Tuđman bio politički lider koji je uspešno uticao na ključna zbivanja i ujedinio hrvatski narod. 
"Svojom okupljajućom politikom postavio je temelje hrvatske države. Pod njegovim vođstvom Hrvatska je ostvarila najveće uspehe", istakao je Plenković, koji je predvodio delegaciju HDZ-a koja je položila venac na Tuđmanov grob.
"Vodio je Hrvatsku u najtežim vremenima velikosrpske Miloševićeve agresije, za vreme 'domovinskog rata', oslobodio okupirane teritorije i svojom mudrošću, uz pomoć međunarodne zajednice, mirno reintegrisao Hrvatsko podunavlje, insistirao na procesu pomirenja, što je jedna od njegovih ključnih ostavština koju takođe negujemo i na kojoj ćemo insistirati", poručio je Plenković.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Linta: Bezočni cinizam da su ljudska prava bila cilj Tuđmana

Izvor: RTS, 10.Dec.2018

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodraga Linte, ocenio je kao bezočni cinizam izjavu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da je cilj Franje Tuđmana bio da ostvari ideal ljudskih prava. . Tu izjavu, navedeno je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.