Hrvatska dobija još jedan spomenik Tuđmanu, ali i protest

Izvor: B92, 10.Dec.2018, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska dobija još jedan spomenik Tuđmanu, ali i protest

Zagreb -- U Zagrebu će danas biti otkriven spomenik prvom hratskom predsedniku Franji Tuđmanu, još jedan u nizu kojih ima širom Hrvatske.

Ceremoniji će prisustvovati, kako je najavljeno, ceo državni vrh, ali najverovatnije ne i njegova porodica, pišu hrvatski mediji.

Ovaj spomenik na uglu ulica Hrvatske bratske zajednice u Vukovarske, Tuđmanu je podignut povodom 19 godina od njegove smrti.

Izgled spomenika, međutim, izazvao je različite komentare >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u hrvatskoj javnosti, a Tuđmanov sin Stjepan je za portal 24sata.hr otkrio da se slaže s tvrdnjama da zagrebački spomenik ni najmanje ne nalikuje njegovom ocu.

"Što se tiče svih skulptura i bista širom Hrvatske, iskreno nisam srećan što je to prepušteno isključivo imaginaciji umetnika. Moram da nagađam šta je zapravo umetnik likom moga oca hteo da kaže. Ne volim što se kod mnogih uopšte ne prepoznaje Franjo Tuđman. Cenim skulptora Kuzmu Kovačića, ali moram reći da mi se najviše dopao onaj kip u Škabrnji. Jedino sam onde osetio nešto dok sam ga gledao, za razliku od kipa u Kninu", kaže Tuđman mlađi.

General i političar Ljubo Ćesić Rojs je istog mišljenja. On kaže da ovo nije Hrvatska kakvu je zamišljao Franjo Tuđman, kao što ni spomenik, koji će danas biti otkriven u Zagrebu, ne liči na njega.

"Ali za mene je otkrivanje njegova spomenika svečani čin. Zbog toga sam okupio 12 generala svih rodova vojske koji smo bili uz Tuđmana. Stajaćemo po šest sa svake strane uz predsednika. Biće to Miljavac, Lucić, ja Rojs, Krešić, Klaušić, Urlik Domagoj, Štimac, Čuletić, Bobetkov sin i ostali. Nosićemo svečane uniforme", rekao je Rojs, preneo je riječki Nov list.

S druge strane, takođe u Zagrebu, danas će, sat vreme uoči otkrivanja spomenika, biti organizovan i protest pod motom "Budi na suprotnoj strani", a u pozivu za taj događaj stoji da je politika prvog hrvatskog predsendika bila zločinača i da ga ne treba slaviti.

Građani se na protest pozivaju putem Fejsbuk stranice koja nos naziv "Dosta je, ja vas se ne bojim", a koja je otvorena u vreme velikog protesta veterana, tzv. šatoraša, iza kojeg je stajao Zoran Erceg.

"Budi Hrvat. Budi rodoljub. Budi domoljub. Hodaj ponosno i budi na suprotnoj strani. Građani Hrvatske dođite i dajte mu počast na način da budete na suprotnoj strani od njegove ustaške. Okrenite mu leđa. Dođi sutra, na Međunarodni dan ljudskih prava, u ponedjeljak, 10. decembra u 14 sati, na Univerzitetskoj livadi u Zagrebu kod onoga kojeg su umotali u najlon. Da je bilo mudrosti i pameti ranije pa mu ovakvo priznanje odati pre 30 godina", navodi se u pozivu.

Cilj protesta je ukazati da "ne treba podizati spomenike u čast Tuđmanu koji je zaslužan za zločine i masovna kršenja ljudskih prava, posebno prema nacionalnim manjinama, čemu je pridonela huškačka i šovinistička politika stranke na čijem je čelu bio", navodi se u pozivu, preneo je portal Index.hr.

Poručuje se da hrvatska javnost i društvo još dugo vremena neće imati snage propitivati dogmu o njemu "Ako već treba podizati spomenike, smatramo da je došlo vreme za podizanje spomenika svima koji su stradali kao nevine žrtve državničke politike hrvatskog predsednika Franje Tuđmana. Verujemo da je sazrelo vreme da u Zagrebu, u Hrvatskoj, konačno pokažemo saosećanje, a ne nadmoć, da propitamo šta su naše pobede, a šta porazi, da se umesto pobedničkom vojskom hvalimo i ponosimo kreativnom i hrabrom mladošću koja želi ostati ovde, u zemlji koja je neće gušiti i ućutkati", navodi se, takođe.

Šta očekivati od Hrvatske koja organizatoru zločinačkog poduhvata i organizatoru 'humanog preseljenja' u Bosni i Hercegovini trajno unesrećio generacije Hrvata, ali i drugih naroda u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini?, pitanju organizatori protesta.

Istraživači (politolozi, sociolozi, historičari i drugi) koji su se u svetu u proteklih četvrt veka bavili Hrvatskom praktički su se jednoglasno odredili prema autoritarnim i nedemokratskim praksama njegovog hrvatskog režima te prema njegovim opsesivnim ambicijama da deli Bosnu i Hercegovinu. Hrvatska javnost i društvo još dugo vremena neće imati snage propitivati dogmu o njemu kojeg su tek ovih dana nažalost umotali u najlon. "U posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj se agresivno glorifikuje njegovo nasljedje a mladi nepovratno odlaze. Samo budala ne uočava kauzalnost", stoji u pozivu. Protest je planiran za 14 sati, a svečana ceremonija otkrivanja spomenika, kojoj će prisustvovati hrvatski državni vrh, najavljen je za 15 sati.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Otkriven spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu

Izvor: Danas, 10.Dec.2018

Spomenik prvom predsedniku Hrvatske Franji Tuđmanu otkriven je danas u Zagrebu povodom 19. godišnjice od njegove smrti. Članak Otkriven spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.