Izvor: Blic, 23.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrana protiv prehlade

Hrana protiv prehlade

Pravilnom ishranom možete da se rešite brojnih zdravstvenih tegoba. Namirnice mogu da se koriste i u lekovite svrhe. Za razliku od lekova, one brže prodiru u organizam jer ih on ne doživljava kao 'neprijatelje'. Otkrivamo vam osnovna pravila ove metode lečenja.

Dajte prednost sezonskim namirnicama. Neka vaš izbor bude sezonsko voće i povrće, koje ne sadrži konzervanse i druge štetne aditive. Zimi bi trebalo da jedete kuvana jela, naravno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uz salatu. Konzumiranje toplih jela čini imuni sistem jačim i spremnim da odmah reaguje na viruse i bakterije. Životinjske masnoće (meso, jaja, sirevi) dozvoljene su u ograničenim količinama. Za naš odbrambeni mehanizam važan je i holesterol. Odličan izbor je hladno ceđeno maslinovo ulje, koje sadrži snažan antioksidans E vitamin. Dobrodošao je i maslac, bogat kalcijumom i vitaminom D.

NAPICI KOJI LEČE Čaj s limunom i beli luk

Odlično je antivirusno sredstvo protiv prehlade i gripa. Dobro operite jedan neprskani limun i stavite ga u uzak lončić. Pritisnite ga kako ne bi plutao na površini vode. U to dodajte opran i neoljušten režanj belog luka, pa pokrijte vodom. Kuvajte sedam minuta, zatim izvadite limun i luk, a vodu u kojoj su se kuvali pijte svakih osam sati. Piće s 'koka-kolom'

Idealno je za snižavanje temperature. Dovoljno je pola čaše 'koka-kole' jer ona sadrži alkaloide, materije koje svojim delovanjem ublažavaju bolove i smiruju upalu. Kuvano vino

U slučaju prehlade praćene visokom temperaturom, skuvajte čašu crvenog vina s limunovom korom, dva oraščića, pola centimetra štapića cimeta i kašičicom šećera od trske. Čim provri, zapalite vino kako biste uklonili alkohol. Čaj od suvih smokava

Kašljete? Suve smokve bogate su gvožđem, kalijumom, kalcijumom, fosforom i antibiotskom brašnastom materijom koja nastaje tokom procesa sušenja, a oslobađa se za vreme kuvanja smokve. Pet smokava kuvajte četiri minuta u litru vode, zatim u malim gutljajima pijuckajte pripremljeni sirup jer on smiruje napade kašlja.

NE ZABORAVITE ZAČINE Pirinač

Šafran je začin vrlo bogat karotenoidima (prisutni su i u šargarepi i narandžama), koji ne dozvoljavaju slobodnim radikalima da štete koži, pa na taj način pomažu odbrambenom mehanizmu. Kuvajte 5 dag pirinča u vreloj, slanoj vodi. Ocedite, začinite maslacem i parmezanom (jača odbrambeni mehanizam jer sadrži masnoće i minerale, poput kalcijuma, natrijuma, fosfora, magnezijuma i cinka), pa dodajte šoljicu pavlake u kojoj ste rastopili pola paketića šafrana u prahu. Pileća supa

Zaista ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo, ali samo ako je pripremite na sledeći način. Kuvajte četvrt pileta s glavicom luka (sadrži alilpropil), jednom šargarepom, celerom i jednim oraščićem (bogat eugenolom, snažnim antioksidansom). Kad je supa gotova, dodajte testeninu. Na kraju dodajte kašičicu crvenog vina, ljutu papriku i kašičicu parmezana. Odresci u sosu od paradajza s origanom

Dovoljno je da sosu od paradajza dodate origano pa da dobijete višestruko zdravo jelo. Sadrži mesne proteine, ali i paradajz i origano, koji pospešuju rad jetre i sistem za varenje. Peršun, bogat gvožđem i C vitaminom, dodajte tek na kraju kuvanja da ne biste uništili njegova hranljiva svojstva.

CDC/BT

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.