Hirurg prevaren na radu u Libiji

Izvor: Blic, 02.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hirurg prevaren na radu u Libiji

POŽAREVAC - Hirurg Zdravstvenog centra u Požarevcu Miloš Stevanović i osmoro zdravstvenih radnika posle četiri meseca provedena na radu u Libiji vratili su se u Srbiju razočarani i prevareni, jer poslodavac nije ispunio obećanja dogovorena u Srbiji i BiH koja se odnose na radno mesto, smeštaj i zaradu.



Stevanović kaže da je ceo slučaj prijavio Ambasadi Srbije u Libiji, policijskoj upravi u Petrovcu na Mlavi gde su mu umesto pomoći odgovorili da nije trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da dozvoli da ga prevare. Sve je prijavio, i Agenciju za zapošljavanje „Calex" koja je posredovala.

- Agenciji sam uplatio 1.270 evra, što je bio uslov da se ode u Libiju, a priznanicu nisam dobio. Pored toga, uplatio sam i 7.100 dinara za sređivanje raznih administrativnih papira za šta sam dobio priznanicu. Kada sam otišao u Libiju, saznao sam da nam je ta zemlja platila sve te troškove, što znači da nas je neko na relaciji Petrovac na Mlavi - Sarajevo prevario - priča Miloš.

Danas radi kao hirurg u bolnici u Požarevcu jer je sačuvao radno mesto uzevši pre odlaska u Libiju neplaćeno odsustvo.

- Na razgovoru u Sarajevu rekao sam da u Libiji hoću platu hirurga i da radim laparoskopsku hirurgiju. Umesto toga, radio sam u hirurškoj ambulanti, a direktor bolnice nije bio lekar nego oficir i zatvorio je hirurško odeljenje iako je imalo najsavremeniju opremu. Od dogovorene plate ni reč. Dali su mi 1.800 dolara i odmah mi uzeli 300 dolara za porez. Smeštaj je posebna priča. U prvih 20 dana bili smo u hotelu. Posle su nas preselili u kuću nekog ambasadora, a zatim u jednu nezavršenu zgradu sa četiri apartmana. Sve je bilo prazno. Sto sklepan od nekih dasaka, morali smo da molimo za TV, za usisivač, za šolje za kafu. Naši ugovori koje smo potpisali u Sarajevu su nestali, a drugi primerak nisu nam dali. Ponudili su da potpišemo nove u kojima nema plaćenog penzionog i zdravstvenog osiguranja, ali sam ja odbio i posle četiri meseca vratio se u Požarevac - kazuje Stevanović.

Vlasnik Agencije za zapošljavanje '’Calex’’ Radovanče Aleksić ističe da je do sada u Libiju otišlo više od stotinu zdravstvenih radnika i da je većina ostala da radi.

- U vezi sa prijavom Stevanovića dao sam izjave u policiji i našem Ministarstvu zdravlja. On je zaista radio u ambulanti, a ne u hirurškoj sali, ali ja sa tim nemam nikakve veze. Mi samo posredujemo u zapošljavanju, a oni potpisuju ugovore sa poslodavcem. Za to posredovanje on je uplatio 7.250 dinara i dobio je priznanicu. Miloš nije išao preko moje Agencije već preko posrednika iz Sarajeva i tamo je bio na intervjuu - ističe Aleksić. S.M.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.