Haos u Krigiziji se nastavlja - ništa od ostavke

Izvor: B92, 08.Okt.2020, 23:16

Haos u Krigiziji se nastavlja - ništa od ostavke

Biškek -- Predsednik Kirgizije Suronbaj Ženbekov isključio je danas mogućnost podnošenja ostavke uprkos pritiscima političkih protivnika i uličnim protestima.

U ponedeljak su u Biškeku izbili masovni protesti, dan posle parlamentarnih izbora na kojima su prema prvim rezultatima pobedile stranke povezane s vladajućom elitom.

Zemlji preti haos dok se predsednik nije pojavljivao u javnosti od ponedeljka. Njegov kabinet danas je saopštio da ostavka Ženbekova nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na dnevnom redu.

Premijer Kirgizije Kubatbek Boronov, koji ima podršku predsednika, pre dva dana je podneo ostavku i na njegovo mesto je imenovan političar koji je prethodne večeri pušten iz zatvora posle protesta građana.

Centralna izborna komisija Kirgizije proglasila je tog dana nevažećim rezultate parlamentarnih izbora održanih u nedelju posle masovnih protesta u glavnom gradu Biškeku i drugim gradovima.

"Rezultati parlamentarnih izbora održanih 4. oktobra 2020. proglašeni su danas nevažećim", saopštila je Komisija.

Nemiri u Kirgiziji počeli su u ponedeljak, nakon što je objavljeno da su na izborima najbolji rezultat ostvarile stranka blisko povezana sa predsednikom Ženbekovom i partija povezana s bivšim direktorom carine, što je praćeno navodima o kupovini glasova i drugim vidovima izborne prevare.

Protest u ponedeljak policija je razbila vodenim topovima, suzavcem i šok-bombama. Vlasti su navele da je jedna osoba poginula u sukobima i da je oko 700 povređeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.