Han: Kosovo nije jedini uslov za ulazak Srbije u EU

Izvor: Mondo, 22.Okt.2018, 08:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Kosovo nije jedini uslov za ulazak Srbije u EU

Rešenje u vezi s Kosovom nije jedini preduslov na putu Srbije ka EU, rekao je evropski komesar Johanes Han.

Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Han ističe da sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja ostaje u srži procesa proširenja.

To što Evropska unija mora da bude jača i čvršća pre nego što bude mogla da se proširi ni na koji način >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ne ugrožava naš rad sa zemljama kandidatiima na njihovoj spremnosti da postanu članice", rekao je evropski komesar Johanes Han za "Novosti".

Upitan o tome kakve su šanse Srbije da postane članica do 2025. godine, Han je odgovorio da je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u više navrata jasno stavio do znanja da nijedna nova država članica ne može da pristupi EU bez rešavanja otvorenih bilateralnih pitanja.

"Za Srbiju to znači da je potrebno da zaključi i trajno primeni pravno obavezujući sporazum sa Prištinom. Ali, dozvolite mi da izjasnim još jednu stvar. Izgleda da mnogi, uključujući i političare, imaju utisak da je rešenje u vezi s Kosovom jedini preduslov na putu Srbije ka EU. To nije slučaj. Sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja ostaje u srži procesa proširenja", rekao je Han.

Han nije odgovorio na pitanje kada očekuje konačni dogovor Beograda i Prištine, niti na pitanje o eventualnoj promeni granica, rekavši da EU ne spekuliše o mogućim elementima konačnog pravno obavezujućeg sporazuma.

Istakao je, ipak, da EU u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine, a da konačni dogovor podrazumeva izvodljivo, održivo i realno rešenje u skladu sa međunarodnim pravom i pravnim tekovinama EU.

"Bilo koji sporazum mora da bude specifičan i krojen po meri, da ne stvara presedan i da doprinosi regionalnoj stabilnosti i putu regiona u EU", rekao je Han.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.