Građani se štite proverom statusa inženjera u registru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Sep.2021, 03:29

Građani se štite proverom statusa inženjera u registru

Pre angažovanja inženjera, arhitekata, prostornih planera i izvođača radova, Inženjerska komora Srbije građanima preporučuje da izvrše proveru u nadležnim registrima koji su javno dostupni na njenom sajtu.

Kako se upozorava u saopštenju Komore, zbog profesionalnih grešaka u interesu građana i struke je da se uvere da licencirana lica savesno obavljaju poslove u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, projektovanja, izgradnje objekata i drugih oblasti značajnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za planiranje i izgradnju.

"Inženjerska komora Srbije preporučuje da se, pre angažovanja licenciranih lica, izvrši uvid u Registar licenciranih inženjera, arhitekata i prostornih planera i Registar licenciranih izvođača radova, jer samo 'aktivan' status u registrima inžinjera omogućava obavljanje stručnih poslova", navodi se u saopštenju.

Iz komore su istakli da je na osnovu važećeg Zakona o planiranju i izgradnji, upis svih lica kojima je izdato rešenje o izdavanju licence za prostornog planera, urbanistu, arhitektu urbanistu, inženjera, arhitektu, pejzažnog arhitektu i izvođača radova u registre vrši se po službenoj dužnosti.

"Pravo na obavljanje stručnih poslova licencirana lica stiču na osnovu 'aktivnog statusa' u registrima, a koji se obezbeđuje važećom Polisom osiguranja od profesionalne odgovornosti za štetu koju lice može pričiniti drugoj strani, odnosno trećem licu", stoji u saopštenju.

Prilikom angažovanja, uz licencu, jedini dokaz o "aktivnom" statusu je uverenje o podacima upisanim u registre koje vodi Inženjerska komora Srbije. Prema poslednjim podacima upisano je 30.028 inženjera, od kojih samo 14.892 ima "aktivan" status, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Napomena Inženjerske komore: Građani da provere status inženjera u registru

Izvor: Radio 021, 12.Sep.2021

Pre angažovanja inženjera, arhitekata, prostornih planera i izvođača radova, Inženjerska komora Srbije građanima preporučuje da izvrše proveru u nadležnim registrima na njenom sajtu.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.