Građani na referendumu u Starom gradu se izjasnili protiv projekata na toj opštini

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Jun.2019, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani na referendumu u Starom gradu se izjasnili protiv projekata na toj opštini

Građani u beogradskoj opštini Stari grad, koji su se izjašanjavali na referendumu te opštine o aktuelnim i planiranim radovima centru Beograda, izrazili su protivljenje tim radovima.

Na referendum je izašlo 11.960 građana ili 21,70 odsto.Večeras su u Ustanovi kulture "Stari grad" objavljeni rezultati referenduma. Na pitanje da li podržavaju proširenje pešačke zone i ukidanje linija javnog prevoza u zoni oko Trga republike i ulica Vase Čarapića i Studentski trg i ukidanje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kolovoza za javni saobraćaj i parking mesta u zoni oko Obilićevog i Topličinog venca, 10.398 građana ili 87,12 odsto se izjasnilo protiv, dok je tu opciju podržalo 1.537 ili 12, 88 odsto.

Građani su se izjasnili i protiv uvođenja trolejbuskog saobraćaja u zoni oko ulica Gundulićev venac, Venizelesova, Žorža Klemensoa sa 87,02 odsto ili 10.385 građana, dok je 12,98 odsto građana ili 1.550 se izjasnilo da podržava taj projekat.

Na pitanje da li podržavaju izgradnju žičare na Kalemegdanu 10.817 ili 90,64 odsto građana se izjasnilo da ne podržava izgradnju gondole, dok je 1.118 ili 9,36 odsto građana podržalo taj projekat.

Predsednik opštine Stari Grad Marko Bastać rekao je novinarima po objavljivanju rezultata da će sutra te rezultate odneti gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću i da od njega očekuje da reaguje na "volju građana".

On je naveo da su blokade radova "urodile plodom i da je Trg republike koji je bio predviđen da bude zatvoren za saobraćaj, ostati otvoren uprkos ranijoj izjavi zamenika gradonačelnika Gorana Vesića".

"Mi smo kroz sve te blokade i kroz ovaj proces izjašnjavanja građana uspeli da se izborimo da se vrati saobraćaj preko Trg republike, podatak da dnevno prođe 60.000 vozila je rezultat kolapsa u ovom momentu u gradu jer tih 60.000 vozila ne može da prođe preko Trga republike", rekao je Bastać u Ustanovi kulture "Stari grad".

Bastać je kazao da je sledeći korak da "obezbede vraćanje trolejbuskog saobraćaja u Vasinoj ulici", kao i da, kada se radi o izgradnji gondole na Kalemegdanu, da je tu evidentno da su i stručna javnost i građani "vrlo jasno rekli ne" i da je to stvar do koje, kako kaže, ne sme nikada da dođe.

"Stari grad je uvek bio srce Srbije i srce Beograda i večeras smo to ponovo dokazali", ocenio je Bastać.

On je kazao da su u njihovoj "bici za Stari grad i Beograd bili osporavani od strane mnogih".

"Prvo su nam se smejali, neki su nas vređali, napadali, neki su nas čak gađali kamenicama. Mojim saradnicima i meni su pretili mnogobrojnim krivičnim i prekršajnim prijavama, ali sve se na kraju isplatilo", rekao je Bastać.

On je kazao da su pored Trga republike, za saobraćaj "otvorili i Čubrinu ulicu i da su zajedno sa predstavnicima inicijative "Pešaci nisu maratonci" uspeli da sačuvaju park kod spomenika Vojvode Vuku.

"Nismo im dozvolili da izgrade žičaru na Kalemegdanu i sve su to pobede građana koji su odlučili da se bore, mi smo tu uvek da štitimo njihove interese i ja sam ponosan na naše zajedničke pobede i danas smo pobedili i pored toga što su osporavali pravo građana da učestvuju u procesu odlučivanja", rekao je Bastać i dodao da su i pored "medijske blokade koja je bila prisutna, uspeli da sprovedu referendum".

On je naveo da neće prestati da se bore dok aktuelnu vlast "ne otera u prevremenu političku penziju i dok ne omoguće grajdanima da imaju pravo da odlučuju o svim pitanjima koja se tiču njihovog života".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Na REFERENDUMU na Starom gradu GLASALO 21,7% BIRAČA, a ovo su rezultati

Izvor: Blic, 17.Jun.2019, 11:42

Na svojevrsni referendum koji je organizovala Opština Stari grad, a koji je trajao tri nedelje, izašlo je 21,7 odsto građana koji žive na njenoj teritoriji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.