Gračanica: Oporavio se dečak koji je bio u opasnosti zbog nedostatka kiseonika

Izvor: Blic, 04.Avg.2011, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gračanica: Oporavio se dečak koji je bio u opasnosti zbog nedostatka kiseonika

Lekari Doma zdravlja u Gračanici danas su spasili život dečaku romske nacionalnosti H.B. (13), obolelom od bronhijalne astme, koji je zbog nedostatka kiseonika i lekova dobio napad gušenja i otežanog disanja.

Kako je precizirano u saopštenju kolegijuma lekara, odmah po prijemu u Dom zdravlja, u 7.15 časova, pacijent koji danima nije primao propisanu terapiju je pregledan i nakon dijagnostikovanja teškog napada bronhijalne astme prepisana mu je terapija kiseonikom, inhalacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i intravenska infuzija.

"Problem je nastao jer nismo imali kiseonika u velikoj boci, a doza leka za inhalaciju je bila na minimumu, ostao je još jedan mililitar. Situaciju smo rešili korišćenjem priručne boce za kiseonik, dok je preostala doza inhalacionog leka bila dovoljna za dete", navode lekari.

Dečak je, kažu, tako dobijao kiseonik narednih 15-20 minuta, koliko je i trajao transport vozilom hitne medicinske pomoći do KBC Gračanica - Klinike za pedijatriju Sveti kralj Milutin u Lapljem Selu, gde je dečak i hospitalizovan.

"Naš kolektiv još jednom apeluje da se propuste svi konvoji lekova i kiseonika, jer su životi pacijenata ugroženi i posledice nedostatka medikamenata mogu uskoro imati i tragičan ishod", poručuju iz Doma zdravlja u Gračanici.

Povezane vesti: Biler: Mi želimo da sprečimo eskalaciju Srbi na barikadama propuštaju konvoje Kfora Priština neće pregovore, preti silom severu Kosova Otvoreni prelazi Brnjak i Jarinje, Stefanović i Bogdanović ne mogu na Kosovo Tadić: Priština ne odlučuje samostalno o slanju specijalaca

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kiseonika i lekova u Gračanici nema

Izvor: B92, 04.Avg.2011

Gračanica -- Zbog nedostatka kiseonika u Domu zdravlja u Gračanici zamalo izbegnuta smrt tinejdžera. Lekari apeluju da lekovi što pre stignu...Lekari Doma zdravlja u Gračanici su spasili život dečaku romske nacionalnosti H.B. (13), obolelom od bronhijalne astme, koji je dobio napad gušenja...Odmah...

Nastavak na B92...

Lekari Doma zdravlja u Gračanici spasili život dečaku

Izvor: S media, 04.Avg.2011

Dečak oporavljen, napad astme uzrokovan nedostatkom lekova. Pacijent danima nije primao propisanu terapiju. ..Lekari Doma zdravlja u Gračanici danas su spasili život dečaku romske nacionalnosti H.B. (13), obolelom od bronhijalne astme, koji je zbog nedostatka kiseonika i lekova dobio napad gušenja...

Nastavak na S media...

DEČAK PREŽIVEO NAPAD ASTME!

Izvor: Kurir, 05.Avg.2011, 07:59

BEOGRAD - Dečak jedva preživeo napad astme! Lekari gračaničkog Doma zdravlja apeluju da se propuste svi konvoji s medikamentima...BEOGRAD - Dečak jedva preživeo napad astme!..Lekari gračaničkog Doma zdravlja apeluju da se propuste svi konvoji s medikamentima...- Nedostatak kiseonika, lekova,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.