LEKARI JEDVA SPASLI DEČAKA ASTMATIČARA U GRAČANICI

Izvor: Kurir, 04.Avg.2011, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LEKARI JEDVA SPASLI DEČAKA ASTMATIČARA U GRAČANICI

GRAČANICA - Lekari Doma zdravlja u Gračanici danas su spasili život dečaku romske nacionalnosti H.B. (13), obolelom od bronhijalne astme, koji je zbog nedostatka kiseonika i lekova dobio napad gušenja i otežanog disanja.

Kako je precizirano u saopštenju kolegijuma lekara, odmah po prijemu u Dom zdravlja, u 7.15 časova, pacijent koji danima nije primao propisanu terapiju je pregledan i nakon dijagnostikovanja teškog napada bronhijalne astme prepisana mu je terapija kiseonikom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << inhalacija i intravenska infuzija.

"Problem je nastao jer nismo imali kiseonika u velikoj boci, a doza leka za inhalaciju je bila na minimumu, ostao je još jedan mililitar. Situaciju smo rešili korišćenjem priručne boce za kiseonik, dok je preostala doza inhalacionog leka bila dovoljna za dete", navode lekari.

Dečak je, kažu, tako dobijao kiseonik narednih 15-20 minuta, koliko je i trajao transport vozilom hitne medicinske pomoći do KBC Gračanica - Klinike za pedijatriju Sveti kralj Milutin u Lapljem Selu, gde je dečak i hospitalizovan.

"Naš kolektiv još jednom apeluje da se propuste svi konvoji lekova i kiseonika, jer su životi pacijenata ugroženi i posledice nedostatka medikamenata mogu uskoro imati i tragičan ishod", poručuju iz Doma zdravlja u Gračanici.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.