Glas Srba u mađarskom parlamentu

Izvor: RTS, 11.Feb.2014, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glas Srba u mađarskom parlamentu

Reorganizacija izbornog sistema u Mađarskoj predviđa da Srbi, iako nemaju dovoljno glasača, mogu da dobiju neku vrstu predstavnika koji može da govori u parlamentu, ali ne i da glasa. Pripadnici manjina 6. aprila moraće da se opredele i glasaju za stranku ili za svoju manjinsku listu.

Na izborima koji će se 6. aprila održati u Mađarskoj, prvi put učestvovaće i manjinske liste. Kako se procenjuje, predstavnicima manjina biće dovoljno oko 20.000 glasova da bi dobili poslaničko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mesto, što znači da na to mogu da računaju samo najbrojnije manjine. 

Reorganizacija izbornog sistema predviđa da Srbi, iako nemaju dovoljno glasača, mogu da dobiju neku vrstu predstavnika koji može da govori u parlamentu, ali ne i da glasa. 

Sa 10.000 popisanih, Srbi u Mađarskoj ne mogu do poslaničkog mesta, ali će sigurno dobiti svog skupštinskog portparola. Pripadnici manjina 6. aprila moraće da se opredele i glasaju za stranku ili za svoju manjinsku listu. Za srpsku zajednicu i portparol biće prvi korak ka proširenju prava, a kako se sednice parlamenta prenose na televiizji i nova mogućnost da budu vidljivi. 

Predsednik Samouprave Srba u Mađarskoj Ljubomir Aleksov smatra da je najvažnije da se i dalje bore za proširenje politčkih prava da bi bili prihvaćeni kao partneri i da se obezbede odgovarajuća sredstva za opstanak manjinskih insititucija.

Oni koji su dovoljno brojni da bi mogli da se izbore za svog poslanika su Romi i Nemci. Udruženja koja predstavljaju 165.000 Nemaca pred izbore pokušavaju da motivišu svoje sunarodnike da se izjasne kao Nemci, a zatim i da se opredele za manjinsku listu pre nego za partije.

"Iskustvo nam govori da mađarski političari, poreklom Nemci, koji su ušli u parlament kao partijski predstavnici, zapravo nisu predstavljali svoj narod, već su se isključivo zalagali za svoju partiju. Često su podržavali ideje koje su loše po svoj narod", kaže predsednik nemčke samouprave u Pešti Imre Riter. 

Na izbore će moći 13 manjinskih samouprava. Te institucije su se do sada bavile očuvanjem manjinske kulture, jezika, obrazovanja i bile su finansirane iz mađarskog budžeta i evropskih fondova.

Antal Paulik, šef Odeljenja za nacionalne manjine rekao je da će težište rada parlamenta sada će biti u rukama odbora.

"Delegati manjinskih naroda u parlamentu i poslanici s manjinskih lista, osnovaće poseban odbor, koji će ravnopravno učestvovati u zakonodavnoj pripremi", kaže Antal Paulik.

Pravo glasa na aprilskim izborima imaće i 13.500 državljana Srbije koji su nedavno stekli i mađarski pasoš a koji su se prijavili za učešće na izborima. Međutim, oni neće moći da glasaju za manjinske liste, već samo za političke partije.

Srbi su u Budimpetši svoje poslanike imali su od 1792. do 1990. godine, a među njima bio je i pesnik Laza Kostić poznat po tome što je svoj mandat počeo na sprskom jeziku.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.