Gasprom potpisao sporazum o izgradnji Južnog toka u Austriji

Izvor: Blic, 29.Apr.2014, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasprom potpisao sporazum o izgradnji Južnog toka u Austriji

Gasprom je potpisao memorandum o izgradnji dela Južnog toka u Austriji, rekao je danas šef Gasproma Aleksej Miler Televiziji Rusija 24.

Kako je ranije preneo je Itar tas, Austrija je odlučila da se vrati u projekat Južni tok. Ta zemlja je prvobitno podržala odluku da učestvuje u projektu i 2010. godne OMV je sa "Gaspromom" potpisao osnovni sporazum o saradnji.

Međutim, OMV se zatim priključio alternativnom projektu "Nabuko", koji predviđa isporuke gasa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz zemalja Zajednice Nezavisnih Država u Austriju i Nemačku.

Nakon zamrzavanja tog projekta, "Gasprom" se, prema rečima zamenika predsednika ruske kompanije Aleksandra Medvedeva, vratio razmatranju učešća Austrije u projektu Južni tok, s tim da krajnja tačka tog gasovoda i dalje ostaje Italija.

Kompanija OMV je više od 40 godine glavni partner "Gasproma" u Austriji. Prošle godine je "Gasprom" posredstvom OMV-a isporučio 5,23 milijarde kubnih metara gasa, podsetio je Itar tas.

Kompanija "Saut strim transport" je danas zaključila ugovore o izgradnji druge linije morskog dela gasovoda Južni tok sa švajcarskom kompanijom "Alseas" o radovima na postavljanju gasovoda u morskim dubinama i sa italijanskom firmom "Saipem" za pružanje usluga u toku izgradnje.

Kako je saopštio "Gasprom", u skladu sa ugovorom, "Alseas" treba po morskom dnu da postavi skoro 900 kilometara cevi.

"Saipem" će, pri postavljanju druge linije gasovoda, pružati usluge inženjersko-tehničkih radova, upravljanja skladišnim terminalima za čuvanje cevi i spajanja morskog dela gasovoda sa gasovodom na obali, preneo je Itar tas.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" juče je o ocenio da pnovnim uključivanjem Austrije u projekt gasovoda Južni tok Slovenija gubi važan adut u pregovorima sa "Gaspromom", jer njena trasa prestaje da bude jedina moguća u povezivanju gasovoda iz Mađarske prema Italiji, objavio je juče.

"Nakon što se u projekt sada i službeno uključila Austrija, jako se povećao rizik da Rusi još pre početka gradnje gasovoda iz projekta ispuste Sloveniju", naveo je taj list.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.