Gasovod za jačanje ekonomske i energetske bezbednosti u Moldaviji

Izvor: Southeast European Times, 18.Sep.2014, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasovod za jačanje ekonomske i energetske bezbednosti u Moldaviji

Gasovod predstavlja ključnu energetsku alternativu za Moldaviju, kažu zvaničnici i analitičari.

18/09/2014

Pol Čočoju za Southeast European Times iz Bukurešta -- 18.9.2014.

Novi gasovod koji povezuje rumunski grad Jaši sa moldavskim pograničnim gradom Ungenijem značajno će uticati na ekonomiju bivše sovjetske republike, ali neophodne su dodatne investicije da bi postigao potpuni operativni kapacitet, rekli su analitičari za SETimes. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times <<

Gasovod dužine 42 kilometra pustili su u pogon krajem prošlog meseca rumunski premijer Viktor Ponta i njegov moldavski kolega Juri Leanka. „Moldaviji i Rumuniji je, da bi zaista bile nezavisne, potrebna energija. Zajedno možemo zaista da budemo nezavisni i zajedno zaista možemo da budemo uvažavani i to je poruka koju šaljemo Evropi i drugima“, izjavio je Ponta.

„Ovi projekti nisu protiv nekog drugog, nego su u interesu Republike Moldavije“, rekao je Leanka. „To znači da ćemo biti sigurniji u to da niko ne može da nam stvara probleme i da nam preti, a zauzvrat ćemo imati potpuno normalne, civilizovane odnose.“

Gasovod, čija je izgradnja trajala godinu dana, koštao je dve zemlje 26 miliona evra, od kojih je 7 miliona došlo od EU. Brisel je takođe stavio na raspolaganje 10 miliona evra da se gasovod proširi na Kišinjev. Kada bude završena, celokupna infrastruktura će pokriti polovinu ukupne potražnje gasa u Moldaviji.

Komesar EU za energetiku Ginter Otinger naglasio je značaj novog gasovoda. „Slavimo to što je Moldavija direktno integrisana na tržište gasa EU. To će unaprediti energetsku bezbednost i smanjiti zavisnost od jedinog snabdevača kog sada ima“, rekao je on na svečanom otvaranju.

U izjavama koje su dali za SETimes, rumunski i moldavski analitičari ukazali su da će novi gasovod imati veliki uticaj na moldavsku ekonomiju.

„Gasovod Jaši-Kišinjev ima veliki značaj u pogledu energetske bezbednosti zemlje, što će se direktno odraziti na tekući i budući ekonomski potencijal Republike Moldavije. Iako je tek u svojoj inicijalnoj fazi i može da pokrije samo 10-15 odsto potreba zemlje, kapacitet gasovoda može da dostigne do 1,5 milijardi kubnih metara godišnje“, kaže Denis Cenusa, saradnik moldavskog ekonomskog tink-tenka Ekspertska grupa, u izjavi za SETimes.

On dodaje da će nova linija gasovoda doneti konkurenciju ruskom državnom gigantu Gazpromu, što će onda dovesti do smanjenja cena gasa. Iako je gasovod važan da bi se osigurala energetska bezbednost zemlje, Cenusa je naglasio da će i ekonomske prednosti biti znatne kada gasna infrastruktura dužine 130 kilometara, koja povezuje Ungeni i Kišenjev, bude bila završena.

„Najoptimističnije procene govore da će to biti moguće tek 2019. i samo ako dođe do ozbiljnih investicija“, kaže Cenusa.

Moldavija trenutno godišnje uvozi oko 1,1 milijardu kubnih metara prirodnog gasa iz Rusije, što znači da će kapacitet gasovoda, ako Jaši-Kišinjev postane potpuno operativan, premašivati količinu uvezenog gasa.

„Glavni efekat ovog projekta jeste da je sada teže uceniti Republiku Moldaviju, s obzirom da sada ima više od jednog izvora prirodnog gasa. Drugo, i kao posledica prvog aspekta, Gazprom više neće moći da nameće visoke cene“, rekla je Otilia Nutu, specijalista za energetiku vodećeg rumunskog tink-tenka Ekspertski forum, u izjavi za SETimes.

Ona navodi da gasovod Jaši-Ungeni predstavlja samo prvu fazu procesa koji će pomoći Moldaviji da dodatno smanji svoju zavisnost od ruskog gasa. „Evropa se sada upustila u bespovratan proces smanjenja zavisnosti od ruskog gasa, a jedino pitanje jeste kojom će se brzinom taj proces odvijati.“

Koje korake zemlje u regionu mogu da preduzmu da bi smanjile zavisnost od uvoza energije iz Rusije? Recite nam šta mislite ispod teksta.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.