GEOPOLITIČKA SITUACIJA SE MENJA Američki general teška srca priznao da u svetu postoje tri super-sile

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jun.2023, 21:33

"GEOPOLITIČKA SITUACIJA SE MENJA" Američki general teška srca priznao da u svetu postoje tri super-sile

Mili ocenjuje da Kina namerava da tokom decenije postane regionalni hegemon u Aziji.

Sjedinjene Američke Države očekuju da će Rusija i Kina još dugo predstavljati izazov u sferi bezbednosti, pošto svet postaje sve multipolarniji, izjavio je načelnik Združenih generalštabova Oružanih snaga SAD, general Mark Mili.

- Geopolitička situacija se menja, i to suštinski. U vreme Hladnog rata postojale su samo dve velike sile. Nakon pada Berlinskog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zida bio je period kada su SAD bile jedina super sila. Danas postaje sve jasnije da se nalazimo u multipolarnoj sredini sa najmanje tri velike sile: SAD, Rusijom i Kinom - rekao je Mili na ceremoniji dodele diploma na Univerzitetu nacionalne odbrane.

Pored toga, ocenjuje on, i mnoge druge zemlje počinju da zauzimaju vodeće pozicije u regionu, iskazujući ambicije za svetskim liderstvom.

- To će se razjasniti u narednoj deceniji. Međutim, jasno je da ulazimo u eru mnogo ozbiljnijih izazova u međunarodnom okruženju - dodao je Mili.

Po njegovom mišljenju, Kina ide u pravcu konfrontacije kako sa SAD, tako i sa svojim susedima. Mili ocenjuje da Kina namerava da tokom decenije postane regionalni hegemon u Aziji i da izgradi vojni potencijal koji će već sredinom veka premašiti američki.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.