Francuska dodeljuje 50 stipendija za studiranje u toj zemlji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2019, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska dodeljuje 50 stipendija za studiranje u toj zemlji

U Rektoratu Univerziteta u Beogradu danas je počeo 10. Putujući studentski sajam "Studirajte u Francuskoj" gde su mladima iz Srbije predstavljeni najbolji francuski fakulteti.

Od danas je zvanično otvoren i konkurs za 50 stipendija koje Vlada Francuske dodeljuje akademcima iz Srbije da školovanje nastave na nekom od francuskih univerziteta.

Konkurs za prijavu kandidata traje do 16. marta, a stipendija koju dodeljuje Francuska pokriva sve troškove - smeštaj, školarinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << hranu. Stipendije se odnose za narednu školsku godinu, a pijave se šalju Francuskom institutu u Srbiji.

Sajam je otvorio ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni koji je istakao da postoji saradnja između nekih francuskih univerziteta i univerziteta i fakulteta Srbije.

"Program ERAZMUS plus i stipendije Francuske vlade, koje se dodeljuju svake godine za više od 50- tak studenata u Srbiji, doprinose da se podrži studentska mobilnost ka Francuskoj i istakne univerzistentska izvrsnost", rekao je on.

Pojasnio je da je konkurs za stipendije otvoren i za one koji ne znaju francuski jezik i da oni mogu da odaberu studijske programe koji se odvijaju na engleskom jeziku.

"Francuska je otvorena ka svetu i mi favorizujemo inovacije i međuakademsku razmenu, tako da postoje kursevi koji se odvijaju na engleskom jeziku i koje mogu da prate studenti koji ne znaju dovoljno francuski", naglasio je ambasador.

Direktorka Frankofonog centra za univerzitetsku uspešnost Milica Vinaver kaže da je Putujući sajam prilika da studenti na jednom mestu informišu o mogućnosti studiranja na mnogobrojnim univerzitetima u Francuskoj, kao i na nekoliko visokoškolskih ustanova u regionu.

Ona je podsetila da je Evropska komisija pokrenula inicijativu da evropski univerziteti ostvare 20 saveza ili alijansi do 2024. godine, kako bi se zbližili mladi Evropljani, povećala konkurentnost evropskih univerziteta u odnosu na američke i azijske i omogućilo da oni odgovore na naučne izazove sutrašnjice.

"Alijanse će omogućiti studentima da steknu diplome pokrivajući studije u nekoliko evropskih država. Nedavno se UB pridružio jednoj takvoj alijansi sa još šest vodećih multidisciplinarnih evropskih univerziteta, gde su mu strateški partneri i dva Francuska univerziteta", navela je ona.

Putujući studentski sajam "Studirajte u Francuskoj" sutra je u Novom Sadu na Filozofskom fakultetu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.