Sudbina Petrohemije u rukama vlade

Izvor: B92, 10.Jun.2014, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudbina Petrohemije u rukama vlade

Beograd -- Vlada Srbije formirala je tim koji će pripremiti plan konsolidacije "HIP Petrohemije" iz Pančeva, saopšteno je iz Vladine kancelarija za saradnju sa medijima.

Zadatak tima, koji predvodi ministar privrede Dušan Vujović, je da predloži osnovne smernice za sprovođenje poslovne i finansijske konsolidacije poslovanja "HIP Petrohemije", koja je u restrukturiranju.

Taj tim će imati zadatak i da pokrene aktivnosti za pronalaženje potencijalnih strateških partnera, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radi trajne stabilizacije poslovanja i okončanja postupka privatizacije, odlučeno je na današnjoj sednici Vlade Srbije.

Pančevačka Petrohemija je od strateške važnosti za Srbiju budući da ostvaruje izvoz od 240 miliona evra. Međutim, dugovi tog preduzeća su narasli zbog neplaćenih obaveza NIS-u za isporučeni primarni benzin.

Iz Naftne industrije Srbije su ranije poručili da nisu zainteresovani za preuzimanje tog preduzeća, ali da će kao manjinski akcionar učiniti sve da pomognu da ta kompanija pronađe strateškog partnera.

NIS je, naime, kako je ranije pisano, spreman da kao većinski akcionar, nakon definisanja budućeg statusa Petrohemije, uloži 20 miliona evra u dalju modernizaciju tog pančevačkog preduzeća.

NIS je prošle godine isporučio toj firmi oko 450.000 tona primarnog benzina, na čemu je Petrohemija uštedela oko 16 miliona dolara za godinu dana.

Istovremeno, pošto Petrohemija nije bila u stanju da plati za tu isporuku u celosti, dug Petrohemije prema NIS-u je porastao za četiri milijarde dinara. Da je NIS prodao tu količinu primarnog benzina u regionu, pod tržišnim uslovima, imao bi prihod veći za 30 miliona dolara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Formiran Vladin tim za oporavak Petrohemije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2014

Vlada Republike Srbije formirala je tim koji će pripremiti plan konsolidacije HIP Petrohemije“ iz Pančeva, saopšteno je iz Vladine kancelarija za saradnju sa medijima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Tim za pripremu plana konsolidacije Petrohemije iz Pančeva

Izvor: Blic, 10.Jun.2014

Vlada Srbije formirala je danas tim koji će pripremiti plan konsolidacije "HIP Petrohemija" iz Pančeva, saopšteno je iz Vlade. Tim će predvoditi ministar privrede Dušan Vujović. Tim za konsolidaciju Petrohemije predvodiće Dušan Vujović..Zadatak tima je da predloži osnovne smernice za sprovođenje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.