FILMOVI SA VELIKIM F: Počinje 63. Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

Izvor: Blic, 15.Mar.2016, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FILMOVI SA VELIKIM "F": Počinje 63. Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan po 63. put u Domu omladine u Beogradu. Počinje 20. marta i traje nedelju dana.

- Ovaj festival postoji zahvaljujući autorima koji nastavljaju tradiciju i to je nešto što pokušavamo da održimo u životu - rekao je Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda i predsednik Odbora festivala.

Na Festivalu će se takmičiti kratki igrani, animirani, kratki dokumentarni i dugometražni dokumentarni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << filmovi iz Srbije, Jugoistočne Evrope i sveta.

- Brojni autori koji su kasnije sticali akreditacije upravo su ovde dobijali svoj prve nagrade. Dušan Vukotić je upravo na ovom festivalu dobio glavnu nagradu za delo "Surogat", da bi samo mesec dana kasnije bio nagrađen i Oskarom za pomenuti animirani film. U festival je uloženo 7 miliona dinara, festival je dobrog kvaliteta i pokušavamo da bude bolji iz godine u godinu  - istakao je Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu.

Prvog dana festivala prikazaće se dva filma, kratkometražni takmičarski dokumentarac "Varičela" i dugometražni takmičarski dokumentarac "Porodični posao", kao i dodela nagrade za životno delo.

- Jedan od osnovnih zadataka je da se stvore uslovi da se kinematografija razvija - naveo je Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije.

Prvo izdanje festivala održano je još u okviru Festivala jugoslovenskog filma u Puli 1954. godine. Broj filmova je ove godine dosta smanjen, kako bi koncetracija na svaki od njih bila veća.

-  Zgušnjavanjem pokušavamo da pokažemo samo filmove sa velikim "F" - istakao je Nenad Popović, umetnički direktor Festivala.

U okviru Festivala održavaće se i dve radionice "Filmske sveske" i "Kafeterija" u Domu omladine.

- Zaista mi je drago što se Festival održava u Domu omladine i što ono postaje čvorište gde se razmenjuju ideje - rekao je Marko Popović, urednik filmskog programa Doma omladine.

Iako su stvaraoci još na fakultetu, takmičarski dokumentarci spadaju u jednu od najsavremenijih formi.

- Festival je vredan poštovanja, i sa više od šest decenija uspeo je da održi tradiciju. Sa brojnom publikom, krritičarima, stvaraocima, postao je deo kulturnog identiteta ovog grada - rekao je Milan Lazović, direktor Centra beogradskih festivala (CEBEF).

Na Festvalu će biti dosta stranih i domaćih gostiju, a karta košta 200 dinara.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.