Ove godine veći budžet i bolji filmovi na BFDKF

Izvor: B92, 15.Mar.2016, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove godine veći budžet i bolji filmovi na BFDKF

Beogradski festival dokumentarnog i kratkog filma, ove godine na svom repertoaru imaće kvalitetnije filmove, a budžet festivala povećan je za 15 odsto i iznosi nešto više od sedam miliona dinara, rekli su danas organizatori festivala.

Festival, 63. po redu, održaće se od 20. do 26. marta u Domu omladine. Kao i prethodnih godina podeljen je u dve kategorije - revijalni deo i takmičarski deo, koji se sastoji iz nekoliko celina koje su razvrstane u tri kategorije - domaću, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << regionalnu i međunarodnu, rečeno je na konferenciji za novinare.

Zamenik gradonačelnika Beograda i predsednik odbora festivala Andreja Mladenović istakao je da se svake godine povećava broj filmova, koji su iz godine u godinu sve kvalitetniji.

"Festival opstaje zbog sjajnih autora i mi moramo da ga održavamo u životu", rekao je Mladenović. Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević kazao je da je Festival jedan od najznačajnijih te vrste u regionu, a da bogata tradicija festivala predstavlja presek svega važnog u poslednjih 60-ak godina.

On je podsetio da su brojni poznati autori, poput Dušana Makavejeva, Puriše Đorđevića i Predraga Golubovića, svoje početke imali na Festivalu dokumentarnog filma. Pored gradske Skupštine i Ministarstva kulture i informisanja, festival su sponzorisali Filmski centar Srbije i kompanija "Lukoil".

Govoreći o budžetu festivala, koji je ove godine nešto veći nego 2015. godine, Vukosavljević je rekao da ta koncepcija daje bolje rezultate. "Veći budžet je stimulativan i garantuje dobar kvalitet. Želimo da Festival bude što bolji", rekao je Vukosavljević. Umetnički direktor Festivala Nenad Popović rekao je da je broj filmova po selekcijama smanjen u odnosu na prethodne godine, ali da to ne znači lošiji kvalitet izabranih filmova. Prema njegovim rečima, napravljena je razlika između filmske i televizijske forme filmova koji su tako i selektovani. Jedina novina u odnosu na prethodne godine jeste što u takmičarskom programu neće biti eksperimentalnih filmova, rekao je Popović.

"To je zato što se ta forma približila formi art i alternativnih filmova. Festivali tih vrsta filmova već postoje u Beogradu", rekao je Popović. Na festivalu će, u takmičarskom delu, biti prikazani kratkometražni i dugometražni dokumentarni filmovi, animirani filmovi i kratki igrani filmovi. U okviru festivala biće održane radionice na kojima će autori razmenjivati svoja iskustva. Trećeg dana festivala biće prikazan program švajcarskih kratkih igranih i dokumentarnih filmova, koji je finansirala ambasada Švajcarske u Beogradu.

Na kraju festivala biće dodejeno 15 nagrada, od čega je jedna za životno delo. Glavna nagrada - Gran pri festivala iznosi 1.000 evra, dok ostale nagrade - za najbolju montažu, zvuk, kameru, animirani film, iznose po 500 evra. Nagrađeni autori dobiće i skulpturu - delo Rajka Popivode i arhitekte Vaske Kulić. Imena dobitnika nagrade za životno delo i žirija festivala biće naknadno saopšteni.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beogradski festival dokumentarnog filma počinje 20. marta

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Mar.2016

BEOGRAD – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma ove godine će se održati po 63. put, a trajaće od 20. do 26. marta. Za šest festivalskih dana biće prikazani kratki animirani i igrani filmovi te dokumentarni, njih 78, u okviru takmičarskih selekcija i 31 u okviru revijalnih...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

Izvor: Studio B, 15.Mar.2016

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma održaće se 63. put, od 20. do 26. marta, u Domu omladine Beograda, najavljeno je na konferenciji za novinare...Predsednik Odbora festivala i zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović rekao je da je ovo festival sa možda najdužom...

Nastavak na Studio B...

Festivak kratkog metra počinje 20. marta

Izvor: Blic, 16.Mar.2016, 00:33

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, 63. po redu, počinje 20. marta u Domu omladine, a do 26. marta biće prikazano 78 filmova u takmičarskom i 31 ostvarenje u revijalnom programu, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda...Takmičarski program...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.