FHP: Svedoci tužilaštva promenili iskaze na suđenju Ljimaju

Izvor: N1 televizija, 10.Mar.2018, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FHP: Svedoci tužilaštva promenili iskaze na suđenju Ljimaju

Fond za humanitarno pravo (FHP) Kosova saopštio je da su tokom trajanja suđenja zameniku premijera Kosova Fatmiru Ljimaju u Osnovnom sudu u Đakovici, neki svedoci tužilaštva na glavnim pretresima odustajali od optužujućih iskaza koje su dali u ranijem postupku i da su tako postali svedoci suprotne strane u postupku.

Osnovni sud u Đakovici odbacio je u petak optužnicu za ratne zločine protiv zamenika premijera Kosova Fatmira Ljimaja u slučaju ubistva dve osobe u opštini >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Mališevo tokom 1998. godine.

"FHP Kosovo je redovno pratio suđenje optuženom Ljimaju. Ono što se već sada može primetiti je da su pojedini svedoci tužilaštva, čak i bliski rođaci jedne od žrtava, donekle na glavnom pretresu izmenili iskaze u prilog optuženog u poređenju sa izjavama koje su dali u prethodnim fazama postupka", naveli su u saopštenju.

 Oni dodaju da je na taj način nastavljen trend karakterističan za suđenja za ratne zločine na Kosovu, po kojem svedoci tužilaštva na glavnim pretresima odustaju od optužujućih iskaza datih u ranijem postupku i postaju svedoci suprotne strane u postupku.

FHP Kosovo je navelo da će nakon što sud objavi pismeno obrazloženje odluke o oslobađanju optuženog Ljimaja i nakon što se upoznaju sa razlozima kojima se sud rukovodio u donošenju takve odluke, da će pripremiti analizu suđenja u predmetu "Tužilac protiv Fatmira Limaja".

Dodaju da je to suđenje bilo prvo suđenje za ratne zločine od rata 1998/1999. godine do danas, u kojem je optužnica podignuta od domaćeg tužioca, a sudsko veće je bilo sastavljeno od domaćih sudija.

Kako su ocenili, ono može da predstavlja test za ocenu sposobnosti kosovskog pravosuđa da se samostalno i bez međunarodne asistencije nosi sa predmetima ratnih zločina.

Specijalno tužilaštvo Kosova optužilo je Ljimaja po osnovu komandne odgovornosti za ubistvo Seljmana Binišija i Ramiza Hodže, 2. novembra 1998. godine.

Obrazlažući odluku, predsednik sudskog veća u Đakovici Nikol Komani kazao je da sud nije uspeo dokazima da potvrdi da je optuženi Ljimaj znao ili da je trebalo da bude upoznat da su maskirane osobe pripremile izvršenje zločina.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.