FARAH NA GRANICI SA IRANOM PAO U RUKE TALIBANA: Osvojen još jedan provincijski glavni grad, ofanziva se nastavlja (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Avg.2021, 18:23

FARAH NA GRANICI SA IRANOM PAO U RUKE TALIBANA: Osvojen još jedan provincijski glavni grad, ofanziva se nastavlja (VIDEO)

Avganistanske snage u rasulu

Talibani su 10. avgusta preuzeli kontrolu nad gradom Farah, glavnim gradom istoimene provincije koja se nalazi u zapadnom Avganistanu. Farah se nalazi na reci Farah, blizu granice sa Iranom i jedan je od najvećih gradova zapadnog Avganistana sa 54.000 stanovnika.

- Mudžahedini Islamskog emirata takođe su zauzeli centar Faraha tokom operacije "Osvajanje". Guvernerova kancelarija i svi njeni dodaci u memorijalnom centru očišćeni su od >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << neprijatelja i prešli su pod kontrolu mudžahedina. Potera za preostalim neprijateljima je u toku, neprijatelj će uskoro biti proteran iz ostalih područja - stoji u objavi Talibana.

Taliban’s hideouts and weapons cache was targeted by #AAF in Dah-Dadi district of #Balkh province today. pic.twitter.com/QDVd9bHZaw

— Fawad Aman (@FawadAman2) August 10, 2021

Tvrdnja je dokazana fotografijom na kojoj su prikazani pripadnici talibana u sedištu guvernera u centru grada. Policijsko sedište u gradu Farah takođe je palo u ruke Talibana. Grad je sinoć napadnut. Za nekoliko sati talibanski militanti stigli su do centra grada.

New video from latest fighting in Farah province circulated by pro-TB channels. #Afghanistan pic.twitter.com/h2LrZur273

— FJ (@Natsecjeff) August 5, 2021

Kao i obično, Talibani su zaplenili više "hamvija" i oružja u gradu i preuzeli kontrolu nad lokalnim zatvorom. Zatvorenici su pušteni. U međuvremenu, avganistanske vazdušne snage pojačavaju vazdušne napade na talibanska skrovišta u različitim avganistanskim provincijama, što do sada nije imalo značajnog uspeha.

Farah je postao sedmi glavni grad provincije koji je pao pod talibansku kontrolu. Poslednjih dana zauzeti su sledeći gradovi:

Zaranj u zapadnoj avganistanskoj provinciji Nimruz, Šebergan u severnoj provinciji Džavzdžan, Kunduz u severoistočnoj provinciji Kunduz, Saripul u severnoj provinciji Saripul, Talokan, glavni grad provincije Takhar, Ajbak, glavni grad provincije Samangan.

Više vesti o dešavanjima u Avganistanu možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.