Egipatski sudovi obustavili rad zbog Morsijevih dekreta

Izvor: Blic, 28.Nov.2012, 23:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipatski sudovi obustavili rad zbog Morsijevih dekreta

Najviši egipatski apelacioni sudovi obustavili su danas rad, u znak protesta zbog dekreta predsednika države Mohameda Morsija kojim je sam sebi praktično dodelio apsolutnu moć, prenela je državna televizija.

Spor između predsednika i pravosudnih organa Egipta izbio je pošto je Morsi dekretom sebe izuzeo od nadzora bilo koje vrste, pa i sudskog. Zbog neslaganja s dekretom, Egipćani su od prošle nedelje ponovo počeli da protestuju širom zemlje.

Na jučerašnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << protestu u glavnom gradu Kairu, okupilo se najmanje 200.000 ljudi, tražeći od predsednika da opozove dekret.

Sudije viših i nižih apelacionih sudova odlučili su da se ne vrate na posao dok Morsi ne opozove sve odluke, prenela je državna televizija.

Mnogi od sudova u Egiptu već su prestali s radom zbog štrajkova.

Predsednik Visokog apelacionog suda je Mohamed Mumtaz Metvali, koji predsedava i Vrhovnim savetom pravosuđa, koji nadzire sudstvo u zemlji. Članovi Saveta razgovarali su u ponedeljak sa Morsijem o spornim dekretima.

U saopštenju koje je kasnije izdao predsednički kabinet, istaknuto je da je Morsijevo objašnjenje dekreta zadovoljilo Savet, koji, međutim, nije javno komentarisao sastanak s predsednikom.

Sudije Visokom apelacionog suda, odnosno Kasacionog suda, u saopštenju su Morsijeve dekrete opisali kao "nečuven" napad na pravosuđe i njegove principe.

Dodaje se da je odluka sudova da obustave rad takođe "bez presedana", ali opravdana je "jačinom" krize.

S druge strane, Vrhovni ustavni sud, najviši sud u zemlji, odbacio je optužbe Morsija i njegovog Muslimanskog bratstva da je učestvovao u zaveri protiv njegove vlade.

Ustavni sud je u junu doneo odluku da se raspusti donji skupštinski dom, kojim dominiraju islamisti, a u nedelju bi trebalo da presudi o legalnosti donjeg doma i stočlanog odbora za nacrt novog ustava.

Presuda, bez obzira kakva bude bila, prema oceni agencije AP, predstavlja direktan izazov za Morsija, koji je u junu preuzeo funkciju kao prvi slobodno izabrani predsednik posle protesta u kojima je svrgnut višedecenijski lider Mubarak, i u međuvremenu razgnevio prodemokratske aktiviste koji ga optužuju da se ponaša isto kao njegov prethodnik.

Politička kriza izbila je prošlog četvrtka, kada je Morsi izdao ustavnu deklaraciju koja ga je izuzela od svakog nadzora, pa i sudskog, a slična zaštita garantovana je i donjem domu Parlamenta i stočlanom odboru koji radi na nacrtu novog ustava.

Morsi i njegovo vladajuće Muslimansko bratstvo optužili su sudstvo da njime dominiraju nameštenici još iz ere svrgnutog predsednika Hosnija Mubaraka, koji pokušavaju da potkopaju novog predsednika.

Muslimanska braća - u subotu miting podrške Morsiju

Egipatska stranka Muslimanska braća pozvala je pristalice na novi miting u subotu u Kairu, u znak podrške egipatskom predsedniku Mohamedu Morsiju.

Visoki zvaničnik Muslimanske braće Mahmud Gozlan najavio je, u izjavi za AFP, da će miting podrške biti održan u Kairu, bez navođenja tačne lokacije, pošto je Pripadnici Muslimanske braće su planirali za juče miting podrške koji bi se poklopio sa opozicionim protestom - najmasovnijim od kada je Morsi izabran u junu, ali je miting otkazan u poslednjem trenutku.

AFP najavljuje, pozivajući se na Muslimansku braću, da će se mitingu podrške Morsiju u subotu pridružiti i druge islamističke grupe.

Povezane vesti: Oko 200.000 demonstranata u Kairu Egipatski islamisti otkazali kontramiting, opozicija ne odustaje od protesta Predsedništvo: Morsijev dekret privremen, dijalog o ustavu Sukobi pristalica i protivnika Morsija, gore sedišta stranke Obama zahvalio Morsiju na zaštiti ambasade u Kairu

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Muslimanska braća u subotu održavaju protest podrške predsjedniku Mursiju

Izvor: SandzakPress.net, 29.Nov.2012, 18:53

Egipat – Najviši egipatski apelacioni sudovi obustavili su danas rad, u znak protesta zbog dekreta predsjednika države Muhameda Mursija kojim je kako mediji istuču sam sebi dodijelio apsolutnu moć, prenijela je državna televizija. Spor između predsjednika i pravosudnih organa Egipta izbio je...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.