Džudžević: Bošnjaci će iz prezimena ukloniti ić i vić

Izvor: Blic, 14.Maj.2014, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džudžević: Bošnjaci će iz prezimena ukloniti "ić" i "vić"

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu Esad Džudžević najavio je da će prpadnici bošnjačkog naroda iz svojih prezimena “odstraniti” nametnute im dodatke “vić” i “ić”.

Džudžević je za novopazarske “Sandžačke novine” rekao da su bošnjačkim prezimenima nasilno prirodavani ti dodaci u poslednjih stotinu godina, od 1912, od kada je, kako je rekao, Sandžak u sastavu Srbjie i Crne Gore. On je napomenuo da je reč o dugoročnom nacionalom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << projektu od izuzetnog značaja.

Pročitajte još: Omerović: Džudžević najavljuje represiju nad sopstvenim narodom

Džudžević je to izjavio povodom obeležavanja 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave, u obraćanju po završetku javne tribine pod nazivom “Sistem vrednosti Bošnjaka - dosadašnja iskustva u nastavi na bosanskome jeziku u Sandžaku”.

On je tom prilikom, kako se navodi, sumirao sve događaje kojim je obeležen ovaj praznik rekavši i da je u završnoj fazi izrada sveobuhvatnog programa Bošnjačkog nacionalnog veća 2014-2020.

Džudžević je naglasio da je 2014. izborna godina u kojoj će biti održani izbori za 4. saziv Bošnjačkog nacionalnog veća i da će bez obzira ko će voditi ubuduće Veće, imati kompletan studiozno urađen program, čime će biti olakšano realizacija osnovnog plemenitog cilja da Bošnjaci 2018. ravnopravno i zajedno sa drugima u ovoj zemlji uđu u Evropsku uniju kao stari evropski narod.

Inače, Bošnjaci u Srbiji imaju dva nacioalna veća - jedno kojim je predsedavao Džudžević, koje je jednopartijsko i postoji gotovo dve decenije i drugo, blisko sandžačkom muftiji Muameru Zukorliću, kojim rukovodi Sami Tandir.

IZS iznenađena izjavom Džudževića o prezimenima

Rijaset Islamske zajednice Srbije oštro je večeras reagovao povodom izjave Esada Dzudževića da će Bošnjaci menjati prezimena.

Zamenik reis ul uleme i muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić saopštio je tim povodom da “prezimena ljudi ili imena porodice bilo koje nacionalne ili verske pripadnosti od pamtiveka označavaju pripadnost roditelju - rodonačelniku porodice, geografskom poreklu, neretko i porodičnom zanimanju - zanatu i slično”.

Prezimena slovenskih naroda, poručuje muftija, na našem području pa i Bošnjaka su u tom duhu, a opet ništa manje nego što je to slučaj kod drugih naroda u svetu.

“S druge strane u duhu slovenskih jezika sufiksi koji označavaju pripadnost su prirodno 'ić', 'vić', 'ov' ili slično. Svaki čovek u ovoj zemlji je slobodan da odabere svoje ime pa i prezime što su Bošnjaci i drugi narodi činili. Da je bilo sistematskog menjanja prezimena demantuju nas mnoga bošnjačka prezimena bez dodataka 'spornih' sufiksa (Kolašinac, Ugljanin, Bihorac, Pačariz, Bošnjak ...). Isto tako nema ni sumnje da se nije narušila bošnjačka islamska tradicija u brojnim prezimenima sa 'spornim' 'degradirajućim' sufiksima (Islamagić, Islamović, Muslimović, Muminović, Jusufspahić, Spahić, Pašić, Mehmedović....)”, naveo je muftija Jusufspahić.

A kada je već reč o sistemskom brisanju identiteta treba se setiti bošnjačke dijaspore u Turskoj čija su prezimena stvarno promenjena, podseća muftija.

“Shodno navedenom iznenađeni smo ovakvom izjavom gospodina Džudževića i zabrinuti za najavljeni nacionalni program Bošnjaka”, navodi se u saopštenju Informativna službe Islamske zajednice Srbije.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Džudžević: Bošnjaci će iz svog prezimena odstraniti "vić" i "ić"

Izvor: Večernje novosti, 14.Maj.2014

NOVI PAZAR - Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu Esad Džudžević najavio je da će prpadnici bošnjačkog naroda iz svojih prezimena “odstraniti” nametnute im dodatke “vić” i “ić”.Džudžević je za novopazarske “Sandžačke novine” rekao da su bošnjačkim...

Nastavak na Večernje novosti...

Bošnjaci iz prezimena izbacuju "vić" i i"ić"

Izvor: Vesti-online.com, 14.Maj.2014

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević najavio je "dugoročni nacionalni projekat od izuzetnog značaja", kojim je predviđeno da Bošnjaci iz svojih prezimena odstrane "nametnute" dodatke "vić" i "ić". , koji su, kako kaže, nasilno pridodati njihovim prezimenim u poslednjih sto...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.