Bošnjaci iz prezimena izbacuju vić i iić

Izvor: Vesti-online.com, 14.Maj.2014, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bošnjaci iz prezimena izbacuju "vić" i i"ić"

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević najavio je "dugoročni nacionalni projekat od izuzetnog značaja", kojim je predviđeno da Bošnjaci iz svojih prezimena odstrane "nametnute" dodatke "vić" i "ić". , koji su, kako kaže, nasilno pridodati njihovim prezimenim u poslednjih sto godina od 1912. godine, od kada je Sandžak u sastavu Srbije i Crne Gore.

"Genijalna" ideja BNV: Esad Džudžević

 

Zatvarajući obeležavanje bošnjačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << praznika, Dana bošnjačke zastave, Džudžević je rekao da su njihovim prezimenima u poslednjih 100 godina nasilno dodati srpski nastavci "vić" i "ić", i to oda kada je, kako kaže, Sandžak u sastavu Srbije i Crne Gore.

 

Džudžević je naglasio da je 2014. godina izborna godina u kojoj će biti održani izbori za 4. saziv Bošnjačkog nacionalnog veća i da će bez obzira ko će voditi ubuduće Veće, imati kompletan studiozno urađen program, čime će biti olakšano realizacija osnovnog plemenitog cilja da Bošnjaci 2018. ravnopravno i zajedno sa drugima u ovoj zemlji uđu u Evropsku uniju kao stari evropski narod.

 

Taj "stari evropski narod", kako kaže Dudžević, imaće sasvim besmislena prezimena kakva nema niko na prostoru bivše Jugoslaviji, pa bi u teoriji za neku deceniju moglo da se raspravlja o njihovom misterioznom poreklu na tlu Balkana. Kao Baskijci u Španiji. Pa čak ni Hrvati nisu iz svojih prezimena izbacivali "ić", da bi se razlikovali od Srba.

 

No, vratimo se Bošnjacima. Ako stvarno iz svojih prezimena izbace "ić" i "vić" pisac Meša Selimović postao bi Selimov ili Selimo. Sam Džudžević bi bio Džudže ili Džudžev, a ministar Rasim Ljajić postao bi Ljaj. Potpuno besmisleno.

 

Inače, Bošnjaci u Srbiji imaju dva Nacioalna veća – jedno kojim je predsedavao Džudžević, koje je jednopartijsko i postoji gotovo dve decenije i drugo, blisko sandžačkom muftiji Muameru Zukorliću, kojim rukovodi Sami Tandir.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.