Država bez rezervnog plana za smederevsku Železaru?

Izvor: Blic, 28.Nov.2012, 03:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država bez rezervnog plana za smederevsku Železaru?

Šta će biti ako ponovo ne bude prave ponude do 26. decembra, poslednjeg roka produženog tendera za izbor strateškog partnera smederevske Železare? Ovo pitanje postavili su predstavnici tri reprezentativna sindikata pre nekoliko dana državnom sekretaru Aleksandru Ljubiću ali, kažu, nisu dobili nikakav odgovor.

Uznemireni izjavama da se „o Železari još pregovara“ i da će se „više znati kada istekne rok za ponude“, sindikalci su se uputili u Ministarstvo finansija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i privrede koje je za njih zaduženo resorno.

- Rečeno nam je da se vode razgovori sa zainteresovanom ruskom kompanijom, ali i da se taj “Uralvagonzavod” još nije odlučio za konkretnije poteze.- prenosi Siniša Prelić, predsednik Samostalnog sindikata Železare.

Naravno, sindikalci su pitali šta će biti u slučaju da tender opet ne da rezultat i dobili odgovor na osnovu koga su mogli da zaključe da država uopšte nema ideju šta bi sa Železarom, ni na duži ni na kraći rok ako se ne nađe strateški partner.

- Da je, u ovim okolnostima i u ovakvom stanju na tržištu sirovina i čelika, proizvodnja u Železari isplativa bez strateškog partnera država bi je odavno pokrenula. Sve dok traju pregovori sa ovim partnerom neće se razmatrati ta mogućnost, pogotovo što je reč o vrlo ozbiljnom kupcu - kaže Predrag Umičević, predsednik Skupštine Privrednog društva “Železara Smederevo”.

Prelić i kolege iz drugih sindikata boje se da u slučaju jake zime može da dođe do oštećenja postrojenja ako ne bude pokrenuta proizvodnja.

Oni tvrde i da, uprkos u javnosti uvreženom mišljenju, Železara srpske poreske obveznike, od odlaska “Ju Es Stila”, nije koštala ni dinara, da su poslednji kredit dobili u aprilu i da plate primaju od novca za robu proizvedenu do jula, kada je stala visoka peć.

S druge strane, naš izvor iz Beograda kaže da je za Železaru, od odlaska Amerikanaca, država dala najmanje 50 miliona dolara. 

Povezane vesti: Ruski "Ural" za državu najpoželjniji kupac Železare Objavljen poziv za strateškog partnera za Železaru „Kor grupa“ osim Železare želi da kupi i jalovište u Boru Ćirić: Železara u Smederevu počeće da radi do 10. marta Umičević nema informacije o potencijalnom partneru u Železari

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.