Đurić: Srbi na Kosovu i Metohiji imaju budućnost

Izvor: RTS, 14.Jan.2015, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Srbi na Kosovu i Metohiji imaju budućnost

Činjenica da je Kosovsko Pomoravlje jedan od delova Srbije sa najvećim prirodnim priraštajem, a da na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici ima oko 12.000 studenata, pokazuje da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju budućnost, kaže za RTS Marko Đurić. Danas će u Pasjanu, prilikom posete premijera Aleksandra Vučića i delegacije Vlade Srbije, biti otvoreno porodilište.
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosovo i Metohiju Marko Đurić je, gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS-a, rekao da građani celog Kosovskog Pomoravlja s nestrpljenjem očekuju posetu premijera, kao i otvaranje porodilišta.

Đurić napominje da su se žene, koje nisu odlazile u centralnu Srbiju da se porode, uglavnom oslanjale na seoske ambulante.
U Kosovskom Pomoravlju svake godine se rodi 500 beba, a na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici ima oko 12.000 studenata od kojih je 90 odsto sa Kosova i Metohije - to pokazuje da Srbi ovde imaju budućnost, uveren je Đurić.
Podseća da u centralnoj Srbiji i dalje živi 247.000 interno raseljenih sa Kosova i Metohije i da je veliki broj njih na ivici egzistencije.
Kada im budu ponuđeni odgovori na neka egzistencijalana pitanja, siguran sam da će veliki broj njih odlučiti da se vrati, naglašava Đurić.
Napominje da Vlada Srbije, prvi put u poslednjih petnaest godina, priprema "zaokružen koncept" naselja za povratnike koje će biti izgrađeno na severu Kosova, u saradnji sa pokrajinskim vlastima i međunarodnom zajednicom.
U budžetu Srbije za ovu godinu za povratak na Kosovo i Metohiju izdvojeno je 7,6 miliona evra.
U današnjim razgovorima premijera sa predstavnicima lokalnih vlasti u Kosovskom Pomoravlju biće tema svi gorući problemi, jer sredstva koja su do sada izdvajana nisu dala rezultate i sada preuzimamo odgovornost da se i time pozabavimo, kaže Đurić.
Ističe da je osim ljudske pažnje i brige, ljudima u tom kraju neophodno omogućiti da žive normalno.
"Trudimo se da otvorimo vrata poslovnim ljudima, pošto su mnogi ovde bili u ekonomskoj izolaciji", kaže direktor Kancelarije za KiM.
Podseća da je Vlada Srbije omogućila da na Brezovici počne skijaška sezona i da je otvoren hotel "Molika". Danas će, u čast dolaska premijera, biti održna revijalna skijaška trka.
Đurić se nada da će biti pronađen način da se Šar-planina ponovo oživi, jer mnogi ljudi za nju vezuju svoju egzistenciju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.