Desetine hiljada Egipćana protestuje zbog novog ustava

Izvor: Blic, 30.Nov.2012, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Desetine hiljada Egipćana protestuje zbog novog ustava

Više desetina hiljada demonstranata izašlo je danas na ulice Kaira protestujući zbog odluke egipatske ustavne komisije da odobri nacrt novog ustava koji predsedniku Mohamedu Morsiju daje šira ovlašćenja.

Demonstranti su krenuli iz više delova Kaira i okupili se na centralnom Trgu Tahrir, uzvikujući "Ustav: nevažeći" i "Narod želi da sruši režim".

Najnoviji povod za demonstracije je to što je ustavna komisija jutros usvojila nacrt ustava kojim je Morsi proširio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svoja ovlašćenja i sebe izuzeo od nadzora bilo koje vrste, pa i sudskog, uz obrazloženje da želi da spreči ostatke prethodnog režima da ometaju reforme.

U komisiji dominiraju islamisti, a u glasanju, koje je počelo u četvrtak, nisu učestvovali liberali i hrišćani.

Mnogi Egipćani veruju da Morsi i Muslimansko bratstvo koriste izbornu pobedu da monopolizuju vlast i ponovo uspostave jednopartijsku državu, gotovo dve godine posle svrgavanja predsednika Hosnija Mubaraka.

To je ove nedelje izazvalo proteste u kojima su stradale dve osobe, a više stotina ljudi je povređeno.

Muslimansko bratstvo i drugi islamisti planiraju da sutra održe skup podrške Morsiju.

Egipatska opozicija sada treba da odluči kako će se odnositi prema referendumu o novom ustavu, koji će verovatno biti održan sredinom decembra, odnosno da li će bojkotovati glasanje ili će iskoristiti nezadovoljstvo naroda i pokušati da odbaci taj dokument na referendumu.

Jedna od promena koju predviđa novi ustav je smanjenje broja članova Vrhovnog ustavnog suda za skoro trećinu, na 11 sudija.

Kao i u ranijim ustavima, i u novom nacrtu najvišeg zakonskog akta navodi se da će "principi islamskog prava" biti osnova zakona.

Ustavom se zabranjuje "vređanje i klevetanje svih proroka i glasnika", što bi, kako mnogi kritičari ocenjuju, moglo da bude korišćeno za ograničavanje slobode govora.

Vojska je, takođe, u velikoj meri zaštićena od skupštinskog nadzora, tako što o budžetu vojske odlučuje Nacionalni savet odbrane, koji čine predsednik, šefovi dva doma parlamenta i najviši vojni zvaničnici.

Morsi je u intervjuu za državnu televiziju kasno sinoć rekao da je brzo usvajanje ustava, koji je inače trebalo da bude razmatran dva meseca, bilo potrebno zbog tranzicionog perioda u kojem ne postoji donji dom parlamenta, pošto je raspusten prošle godine.

"Najvažnija stvar u ovom trenutku je da završimo ustav, tako da imamo parlament izabran po ustavu, nezavisno sudstvo i predsednika koji sprovodi pravo", kazao je Morsi.

Povezane vesti: Oko 200.000 demonstranata u Kairu Egipatski islamisti otkazali kontramiting, opozicija ne odustaje od protesta Predsedništvo: Morsijev dekret privremen, dijalog o ustavu Ponovo suzavac na Trgu Tahrir u Kairu, nastavljaju se sukobi Sukobi pristalica i protivnika Morsija, gore sedišta stranke

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.